Ömer Şahin: Cumhurbaşkanını halkın seçmesi 367 döneminde kabul edildi

Radikal Gazetesi Ankara Temsilcisi Ömer Şahin katıldığı canlı yayında Cumhurbaşkanlığı seçiminin 367 versiyonu olduğunu ve Parlamento’da Başbakan Erdoğan’ın istifa etmesine gerek duyulan bir hüküm olmadığını söyledi.

Ömer Şahin: Cumhurbaşkanını halkın seçmesi 367 döneminde kabul edildi
Beyaz TV ekranlarında Ferda Yıldırım Moderatörlüğünde yayınlanan'Basın Kulisi' isimli tartışma programının bu geceki konukları Deniz Güçer, Mehmet Acet, Ünsal Ünlü, Ömer Şahin ve İbrahim Uslu oldu.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin konuşulduğu programda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın istifa edip etmemesi konusunda değerlendirmeler yapıldığı esnada Radikal gazetesinin Ankara temsilcisi Ömer Şahin cumhurbaşkanı'nı halkın seçmesinin 367 garabeti zamanında kararlaştırıldığı konusuna değindi.

Cumhurbaşkanını halkın seçmesi ne zaman kararlaştırıldı?

2007'de 367 garabetinin yaşandığı dönemde Anavatan Partisi Erkan Mumcu'nun şart olarak koştuğunu belirten Ömer Şahin, “Müzakere olduğu gergin dönemde Başbakan gitti Anavatan Partisi'ni ziyaret etti ve aniden hem erken seçime gidildi, referandum yapıldı ve halk kabul etti. Cumhurbaşkanını halkın seçmesi kabul edilerek anayasal çerçevesi çizildi ama bunun finansmanı nasıl olacak? Bunlar hep çok sonradan yapıldı ve derli toplu bir yasal düzenlemesi tam anlamıyla yapılmadı.” dedi.

Başbakan'ın istifa etmesi gerekmiyor

Yasalara ve mevzuata göre Başbakan'ın istifa etmesi gerekmediğini ifade eden Şahin, “Bizi bağlayıcı olan şudur; biz kişiye göre hüküm veremeyiz. Anayasa'da bir hüküm varsa ona uymak zorundayız.” dedi.

Başbakan'ın istifa etmesinin yasal bir zorunluluk olmadığını dile getiren Şahin, bunun haksız bir rekabet olduğunu söyledi.

Bizi bağlayıcı olan şudur; biz kişiye göre hüküm veremeyiz. Anayasa'da bir hüküm varsa ona uymak zorundayız. Bizim yasalarımıza ve mevzuata göre Başbakan'ın istifa etmesi gerekmiyor. “Eğer bu bir kamu vicdanını yaralayan ve çok doğru olmayan bir uygulama ise parlamentonun bunu daha önceden düşünüp buna göre bir hüküm koyması gerekiyor.” diye konuşan Şahin parlamento bir hüküm koymadığına göre istifa etmesini gerektirecek bir durum olmadığını da sözlerine ekledi.