Fethiye'de Sahile Ölü Caretta Vurdu

Muğla'nın Fethiye ilçesinde, balık ağına takılarak öldüğü tahmin edilen Chelonia Mydas (Yeşil Kamlumbağa) cinsi caretta caretta kaplumbağası ölmüş vaziyette sahile vurdu.

Fethiye'de Sahile Ölü Caretta Vurdu

Fethiye'nin koca çalış plajındaki Sörf Kafe karşısında denizin içerisinde ölmüş vaziyette Chelonia Mydas cinsi caretta caratta kaplumbağası gören vatandaşlar durumu hemen çalış plajındaki kaplumbağa koruma gönüllülerine bildirdi. Ankara Hacettepe Üniversitesi ve Avusturya Viyana Üniversitesinden gönüllüler koşarak olay yerine geldi. Dişi ve ergin vaziyetteki 75 cm boyunda olan Chelonia Mydas cinsi kaplumbağanın ölüm nedenini araştıran gönüllüler vücuttaki yaraların balıkçı ağlarından meydana gelmiş olabileceğini tespit ettiler. Fethiye Belediye temizlik işçilerinden yardım istenirken sahile ölü kaplumbağanın vurduğunu gören turistler bu anı üzüntü ile izledi. Kimi turistler bol bol fotoğraf çekerken Fethiye Belediyesi temizlik işçileri ölü kaplumbağayı bir çöp torbasına koyarak kamyona yükleyip, Çatalarık mevkiinde toprağa gömdü.

Hacettepe Üniversitesi son sınıf öğrencisi Metin Demirel, kıyıya ölü vaziyette vuran kamlumbağanın deniz dibindeki yeşil bitkilerle beslenen Chelonia Mydas yani yeşil kamlumbağa olduğunu belirterek "Muhtemelen balıkçıların attığı ağlara dolandığı için, bu kamlumbağa yaralar alarak ölmüştür. Vücudundaki ve başındaki yaralar bunu gösteriyor. Bize ihbar gelince Viyana Üniversitesinden arkadaşlarla gelip incelemede bulunduk" dedi

Demirel, sözlerini şöyle sürdürdü: "Gönüllü öğrencilerle Fethiye Çalış Plajı ve Yanıklar Sahilinde bu güne kadar 60'n üzerinde caretta yuvası ve 360 civarında yavru tespit ettiklerini üreme için son günler olduğunu kısa sürede yuvadan yavru çıkışlarının başlayacağını özellikle ışıklar, balıkçı ağları ve sörf araçları kaplumbağalar için tehlike arz eden hususlar"
Kaynak: İHA