Fethiye Polisi Esnaflara Hanutçuluğu Anlattı

Fethiye’de hanutçuluk denetimlerinden dolayı bazı işyerlerinin kapanması üzerine Çalış Turizm ve Tanıtma Derneğinin talebi üzerine Fethiye Emniyet Müdürlüğü tarafından hanutçuluk anlatıldı.

Fethiye Polisi Esnaflara Hanutçuluğu Anlattı

Fethiye Emniyet Müdürlüğü Asayiş Büro Amiri Baş Komiser Ali Can Birincioğlu tarafından verilen eğitimde; Çalış bölgesindeki esnaflar “Hanutçuluk Nedir? Hangi Davranış ve Hareketler Hanutçuluğa Girer ?” konularında bilgi aldılar. Çalış Turizm ve Tanıtma Derneğinin Plaj Voleybolu tesislerinde düzenlenen eğitim öncesi; Çalış Der Başkanı Mete Ay tarafından çeşitli konularda bilgilendirilmede bulunuldu.

Fethiye’de ilk defa düzenlenen eğitim nedeniyle bir konuşma yapan Çalış Der başkanı Mete Ay “Bildiğiniz gibi hanutçuluk yıllardır devamlı olarak karşılaştığımız sorunların başında gelmektedir. Bu sezon çok ciddi bir şekilde Muğla Valiliğimiz ile Fethiye Kaymakamlığımız tarafından hanutçuluk ile ilgili bir mücadele başlatıldı. Çalış bölgemizde de bazı işyerleri hanutçuluktan dolayı ceza aldı ve geçici olarak işyerleri kapatıldı. Fakat görmüş olduğumuz izlenimlerde; esnaflarımız ve çalışanlarımız hanutçuluğun tam olarak ne olduğunu bilmiyorlar. Bu konuda Fethiye Emniyet Müdürümüze rica da bulunduk. Bu konuda bizleri aydınlatın diye ve ricamızı kırmadılar. Burada Polisimiz tarafından bir eğitim semineri verilmektedir. Ben başta Fethiye Emniyet Müdürü İsmail Ayhan olmak üzere eğitimi veren Asayiş Büro Amirimiz Baş Komiser Ali Can Birincioğluna ve Polis arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum” dedi

Çalış Der başkanı Mete Ay’ın konuşmasından sonra Fethiye Emniyet Müdürlüğü Asayiş Büro Amiri Baş Komiser Ali Can Birincioğlu tarafından hanutçuluk anlatıldı ve esnafın soruları yanıtlandı. Fethiye Emniyet Müdürlüğü Asayiş Büro Amiri Baş Komiser Ali Can Birincioğlu konuşmasında “Hanutçuluk genellikle turizm yerlerinde bunun haricinde tarihi, turistik çarşılarda ve pazarlarda kanunen yasak olan ve ülkemizi küçük düşüren, alışveriş özgürlüğüne müdahale edilen hareketler olmaktadır. Bu söylediğim davranışları yapan ve bir hizmet karşılığı olarak özellikle turist kafilelerini alışveriş etmeleri için belirli dükkânlara götürme işinden alınan yüzde işini meslek edinen kişilere de hanutçu denir. Hanutçu olan kişiler bu işi meslek edinmişlerdir ve zoraki olarak turistleri ve alışverişe çıkan vatandaşları yüzde aldığı dükkana sokup bir şeyler satmaya çalışmaktadırlar. Muğla’da; Marmaris, Bodrum ve Fethiye’de hanutçuluk olayı ile ilgili çok şikâyetler almaktayız. Şimdi örnek vermek gerekirse hanutçuluk ile ilgili karşılaştığımız olayların başında “Dükkânın veya bir işyerinin önünde durmak” yasak mıdır, deniliyor. Dükkânın önünde durabilirsiniz, turist veya müşteri bir şey sorduğunda efendi gibi sorulara cevap verebilirsiniz ama el, kol hareketi yapıp içeriye davete zorlamak ise hanutçuluğa girmektedir” şeklinde konuştu.

Seminerde; Hanutçuluğu anlatan Fethiye Emniyet Müdürlüğü Asayiş Büro Amiri Baş Komiser Ali Can Birincioğlu Fethiye’de Polis kamerası ile çekilen hanutçuluk yapan kişilerin CD’lerini izleterek nelerin yapılabileceğini ve nelerin yapılmaması gerektiğini anlattı. Seminerde esnafların soruları da cevaplandırıldı.
Kaynak: İHA