Başbakan Yardımcısı İşler Batı Trakya'da Açıklaması

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Türkiye'nin, Batı Trakya'daki Türk azınlığın huzur ve barış içinde yaşaması için elinden gelen gayreti gösterdiğini, göstermeye de devam edeceğini söyledi.

Temaslarda bulunmak üzere Batı Trakya'ya gelen İşler, bölgedeki temaslarına Türk Azınlığı Danışma Kurulu Başkanı ve İskeçe seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete'yi ziyaret ederek başladı.

Müftü Mete ile görüşmenin ardından gazetecilere açıklama yapan İşler, Türkiye'de azınlıklara büyük kolaylıklar sağlandığını belirterek, "Aynı şekilde burada yaşan Türk azınlığın da Yunan toplumunda, siyasi ve kültürel alanlarda aktif olması ve her türlü haklardan yararlanmasını talep ediyoruz" dedi.

Türkiye'de, AK Parti'nin iktidara geldiği 2002'den bu yana özgürlükler ve demokrasi açısından büyük değişiklikler olduğunu ifade eden İşler, bu kapsamda Türkiye'de yaşayan azınlıklara mallarının iadesi dahil, tüm haklarının verildiğini, aynı adımları Yunan hükümetinden de beklediklerini anlattı.
İşler, müftülük sorunuyla ilgili soru üzerine, Türkiye'nin, Lozan Antlaşması kapsamında seçilmiş müftülerin tanınması konusunda girişimleri ve çabaları olduğunu ifade ederek, "Umarım, Yunan hükümeti inşallah önümüzdeki dönemde bu sorunu çözer çünkü atanmış müftüler buradaki toplumun kabul etmediği bir olgu. Seçilmiş müftüler ise herkesin kabulüdür. Biz bu konularda Türkiye'de her türlü kolaylığı sağlıyoruz. Aynı şekilde Yunan tarafından da buradaki soydaşlarımızın bu konudaki taleplerini karşılamalarını bekliyoruz" diye konuştu.

- İskeçe Türk Birliği ziyareti
Daha sonra beraberindeki heyetle İskeçe Türk Birliğine (İTB) geçen İşler, Başkan Ramadan Nizam tarafından kapıda karşıladı.
İşler, kalabalık soydaş grubuna hitaben yaptığı konuşmada, Yunan mahkemelerince kapatılan İTB'nin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından haklı bulunmasına karşın, bu konudaki kararının uygulanmamasının kabul edilir olmadığını söyledi.

Türkiye'de azınlıklar ve insan hakları konularında önemli adımlar atılırken, Yunanistan'ın bazı konularda hala ayak dirediğine dikkati çeken İşler, şöyle konuştu:
"AİHM, tabelanın, Türk kelimesinin yerine asılması için karar veriyor ancak Yunanistan ise bunu yapmamak için direniyor. Bunu kabul edilebilir bulmuyoruz. Biz dünyanın geleceğinin özgürlüklerden, demokrasiden yana olduğunu düşünüyoruz. Hukuk sürecini çok önemsiyorum. AİHM'in sizin lehinize karar vermesi bence çok manidar. Yunan hükümetinin de bu kararı tabii ki uygulaması gerekmektedir."
İşler, Türkiye ile Yunanistan arasındaki siyasi ilişkilerin bu dönemde gayet iyi olduğunu, eski gergin dönemlerin geride kaldığını belirterek, Türkiye'nin komşularla sıfır sorun politikası uyguladığını, kazan-kazan ilkesiyle hareket ettiğini kaydetti.

Türkiye'nin daha da güçlenmesinin dış ülkelerdeki soydaşların yararına olacağını vurgulayan İşler, şu bilgiyi paylaştı:
"Türkiye'nin dışında yaşayan vatandaşlarımız uzun yıllar sahipsiz kaldı. Şimdi, Yurt Dışı Akraba Toplulukları Başkanlığını kurduk. 4 yıldır birçok alanda faaliyetler sürdürüyoruz. Bu çabalarımızla devlet-millet kaynaşmasını sağladık. Eskiden herkese karşı tedirgin davranan, korunan Türkiye vardı. Bugün demokrasi, insan hakları yolunda atılması gereken ne adım varsa hepsini teker teker attık. Sizler kardeşlerimiz, soydaşlarımızsınız. Sizin burada ayağınıza diken batsa, orada bunu hissederiz, inciniriz.
Sizlerin burada huzur, barış içinde yaşamanız için elimizden gelen gayreti gösterdik, gösteriyoruz ve göstermeye de devam edeceğiz."
İşler'in İTB'deki ziyaretinde Gümülcine Başkonsolosu Osman İlhan Şener, muavin konsoloslar, İskeçe SYRİZA Milletvekili Hüseyin Zeybek, Rodop PASOK Milletvekili Ahmet Hacıosman, eski bağımsız Milletvekili Ahmet Faikoğlu ve çok sayıda İskeçeli hazır bulundu.
İşler, İskeçe'deki ziyaretlerinin ardından bölgedeki en büyük Türk köyü Şahin'e hareket etti.
Kaynak: AA