Alaşehir’de Doğaya 500 Kınalı Keklik Salındı

Alaşehir’in Karadağ Mahallesi’nde düzenlenen bir törenle doğaya 500 adet kınalı keklik salındı.

Alaşehir’de Doğaya 500 Kınalı Keklik Salındı

Düzenlenen törene Ak Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ, Alaşehir Kaymakamı Kemal İnal İzmir Orman ve Su İşleri İl Müdürlüğü Doğa Koruma ve Milli Parklar 4.Bölge Müdürü Rahmi Bayrak, Milli Parklar ve Doğal Koruma Müdürü Ahmet Özyanık, İzmir Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın, Manisa Orman İl Müdür Şube Müdürü Uğur Bayıl, davetliler ve avcılar katıldı

Törende bir açıklama yapan İzmir Doğa Koruma ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürü Rahmi Bayrak, yaban hayvanların sayılarının gün geçtikçe azalmakta olduğunu belirterek ’’Doğa Koruma ve Milli Parklar 4.Bölge Müdürlüğü olarak amacımız doğal mirasımızın bir parçası olan yaban hayvanı türlerini ve onların yaşadığı habitatları korumak, geliştirmek ve sürdürebilir şekilde yönetmektir. Bu anlamda Genel Müdürlüğümüzce üretilen türler uygun yaşam ortamına yerleştirilmekte ve yerleştirilmekte ve yerleştirilen türlerin yeni çevreye adaptasyon ile alakalı çalışmalar yürütmektir’’ dedi

2014 yılı Keklik Üretim ve Doğaya Yerleştirme Eylem Planı kapsamında, Manisa Şube Müdürlüğünce Afyonkarahisar-Şuhut Keklik Üretim İstasyonu'ndan alınan 500 adet kınalı kekliklerin 2 bin hektarlık makilik alana salındığını söyleyen Rahmi Bayrak ’’Doğaya salınan kınalı keklikleri ayrıca çiftçilerimizin dostudur. Keklikler ekili alanlara zarar veren süne, kene, karınca ve çekirgeleri yemekte ve ekili alanlara zarar veren böcekleri tüketmektedir. Keneyi de yemekte olan keklikler aynı zamanda insan sağlığına tehdit eden kenelerin çoğalmasını önlemektedir’’ diye konuştu.

Rahmi Bayrak şöyle konuştu: "2012-2013 yıllarında bölge müdürlüğümüz geleninde 4 bin 800 adeti Manisa ilimiz olmak üzere toplam 11 bin 550 adet kınalı keklik doğaya salındı. Bölgemizin doğal hayatını koruyarak ve destekleyerek yaban hayatının zenginleşmesi çalışmaları 2014 yılında da artan bir hızla devam edilecek. 2014 yılında bölge müdürlüğümüz genelinde 2 bin 500 adeti Manisa olmak üzere toplam 6 bin 500 adet kınalı keklik doğaya salınacak."

Manisa’ya 2 bin 500,İzmir’e bin ,Aydın’a 750, Muğla’ya 2 bin 250 adet kınalı keklik salınmasının planlandığını kaydeden Bayrak sözlerini şöyle sürdürdü: "Keklik yerleştirilen sahaların koruma faaliyetlerine resmi kurumların yanı sıra yerel katılımın sağlanarak sahanın azami düzeyde korunması amaçlanmaktadır. Bu amaçla Manisa Şube Müdürlüğümüz ile köy muhtarlıkları ve avcı dernekleri arasında Doğaya Keklik Salma ve Koruma İşbirliği Protokolü imzalanarak işbirliği yapılmaktadır. Manisa ilinde 5 bin 935 adet kayıtlı avcı var. Manisa Şube Müdürlüğümüzce, 2013 ve 2014 yılı nisan ayı itibaren 43 Avcı Eğitim Kursu açılmış olup bin 189 avcıya sertifikaları verildi.

’’ Alaşehir’de düzenlenen doğaya kınalı keklik salma töreninde konuşan yapan AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ da gelecek nesillere temiz bir doğa bırakmanın önemini belirterek ’’Bizler, mevcut doğayı korumakla görevliyiz. Gelecek kuşaklara, yeşil ve içerisinde yaşayan canlıları bırakmak görevimiz. Doğaya bırakılan keklikler burada üreyecekler. Çiftçilerimiz zararlı olan böcekleri yiyerek faydalı olacaktır’’ dedi.

Daha sonra davetlilerle birlikte doğaya 500 adet kınalı keklik salındı ve bol miktarda yiyecek serpilerek tören son buldu.
Kaynak: İHA