Chp’li Özel, Tazminatlarını Alamayan İşçilerin Sesi Oldu

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel bundan 7 ay önce kapatılan ve kapatılırken 748 madencinin işsiz kalmasına neden olan Uyar Madencilik’te işçilere hala ödenmeyen tazminatları ve maaşları Meclis gündemine taşıdı.

Chp’li Özel, Tazminatlarını Alamayan İşçilerin Sesi Oldu
CHP’li Özgür Özel konuyla ilgili yanıtlaması istemiyle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’a bir soru önergesi verdi.
CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel Bakan Taner Yıldız’a verdiği soru önergesinde, Darkale köyünde faaliyet gösteren Uyar Madencilik Şirketine ait kömür madeninde uzun yıllar çok sayıda ölümlü kazanın yaşandığını ve yapılan teftişlere rağmen ölümlerin son bulmadığını hatırlatarak; ”Uyar Madencilik Kasım 2013’te kapatılmış, ancak işçiler 2 aylık maaşlarını ve tazminatlarını bugüne kadar hala alamamıştır.” dedi.

748 MADENCİ İŞSİZ KALDI, KİMİ EYNEZ’DE TAZMİANTINI ALAMADAN ÖLDÜ
CHP’li Özel verdiği soru önergesinde; “Bu madenin kapatılması ile 748 madenci işsiz kalmış, hiçbiri kıdem tazminatlarını alamamıştır. Uzun süredir madende çalışan işçilerden kıdem tazminatı alacağı 15-25 milyar TL’yi bulan vardır. Ayrıca, yine bu işçilerden kimi Soma Kömür İşletmelerinde işe başlamış ve 13 Mayıs Soma faciasında hayatını kaybetmiş, kimi de haklarını almaktan umudunu kesmiştir.” diyerek işçilerin aylardır yaşadığı sorunu gündeme getirdi.

İŞÇİLER ÖLMEDİKLERİ İÇİN CEZALANDIRILIYOR
CHP’li Özel işsiz kalan madencilerin yaşadıkları sorunları ise şu şekilde aktardı:
“Öyle ki, Uyar Madencilikte çalışan Ali Kandemir adlı 34 yaşındaki maden işçisi yaşanan bir kazada, antigrizu dinamit yerine, taş ocaklarında kullanılan klasik fitilli dinamit kullanıldığı için her iki gözünü kaybetmiş, konuyla ilgili dava açmış ancak muhatapları üzerindeki malları kaçırdıkları için sonuç alamamıştır. SGK karşılamadığı için kendi imkanları ile protez taktırabilmiş, borçlanmış ama Uyar Madencilik isim değiştirerek, muvazaalı bir şekilde çalışmalarına devam etmiş, şirket sahipleri kazanmaya devam ederken, işçiler adeta ölmedikleri için cezalandırılmışlardır."
BAKANLARIN UYAR MADENCİLİK ÇALIŞANLARINA VERDİKLERİ SÖZ NE ZAMAN YERİNE GETİRİLECEK?
CHP’li Özel’in Bakan Taner Yıldız’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şu sorular yer alıyor:
“Uyar Madencilik’in Darkale maden ocağının dışında işlettiği madenler hangileridir? Bu madenler hangi tarihte/ hangi bölgede açılmıştır ve ayrı ayrı olmak üzere bu madenlerden kaç ton kömür çıkartmaktadır? Resmi verilere göre Uyar Madencilik Darkale maden ocağının kapatılmasından sonra işsiz kalan madencilerin sayısı kaçtır? Bu madencilerden kaçı kıdem tazminatlarını alamamıştır? Uyar Madencilik’in ödemesi gereken kıdem tazminatı miktarı ne kadardır? Tazminatların ödenmemesinin nedeni nedir? Konuyla ilgili şirkete dava açılmış mıdır? Açılan dava sayısı kaçtır ve bu davalar nasıl sonuçlanmıştır? Uyar Madencilik’in Darkale maden ocağında çalışanlardan kaçı işsiz kaldıktan sonra Soma Kömür İşletmeleri Eynez ocağında çalışmaya başlamıştır? Uyar Madencilik Darkale maden ocağının kapanmasından sonra Soma Kömür İşletmeleri Eynez ocağında çalışmaya başlayanlardan kaçı 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen faciada hayatını kaybetmiştir? Bu kişiler Uyar Madencilik’ten tazminatlarını almış mıdır? Yüzlerce işçinin tazminatını aylardır ödemeyen şirket yetkilileri hakkında herhangi bir inceleme/soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmış ise ne aşamadadır ve nasıl bir sonuca varılmıştır? Söz konusu maden ocağı kapatılması ile işçilerin alamadıkları maaşları bulunmakta mıdır? Kaç aylık ve toplamda ne kadar maaş ödemesi yapılmamıştır? Recep Tayyip Erdoğan’ın ve Bakanların 13 Mayıs Soma faciasından sonra çeşitli platformlarda “Uyar Madencilikte çalışırken işsiz kalan işçilerin mağduriyeti giderilecek, işçilerin alacağı tazminatlar bir yasa çıkartılarak işsizlik fonundan ödenecek.” şeklinde verdiği sözün yerine getirilmesi için nasıl bir çalışma yapılmıştır? İşçilerin tazminatları ne zaman ve ne şekilde ödenecektir?”
Kaynak: İHA