Taşı Dantel Gibi İşleyen Kadınlar

Mardin'de meslek edindirme kursları kapsamında açılan taş işleme atölyesinde 10 kadın eğitim görüyor.

İŞKUR'un Savur Kapı mahallesinde oluşturduğu taş işleme atölyesinde 10'u kadın 13 kursiyer taş oymacılığının inceliklerini öğreniyor.
İŞKUR İl Müdürü Mehmet Akın AA muhabirine, Mardin'in farklı medeniyetlere ait çok sayıda eserin yer aldığı bir şehir olduğunu belirterek, bu eserlerin tamamının Mardin taşından yapıldığını söyledi.

Taş işleme sanatının unutulmaması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla bir süre önce kurs açtıklarını kaydeden Akın, kursa katılan 13 kişi arasında 10 kadının yer aldığını dile getirdi.
Mardin taşına yoğun ilgi olduğunu ancak yeterli sayıda taş ustası bulunmadığını aktaran Akın, "Taş ustalığı unutulmasın, yok olmasın istiyoruz. Kursa katılan kızlarımız başarılı ve sanatı öğrenmeye çalışıyor. Kursiyerlerimiz dantel işler gibi Mardin taşını işliyor" ifadesini kullandı.
Akın, eğitim görenler kadınların usta olarak istihdam edileceğine inandığını sözlerine ekledi.
Eğitmen Veysi Duva ise, kursiyerlere öğrendiği sanatın inceliklerini aktardığını belirterek, "Kadınlar bu işe daha yatkın. Bu mesleğin ölmemesi için herkesin bir katkısı olması lazım. Artık bu sanatın kaybolmamasını istiyoruz. Oya ve dantel işlediğini hayal ederek taşa şekil veriyorlar" diye konuştu.

Kursiyer Nursel Gökçen ise taş işlemeciliğin çok zevkli ve güzel bir iş olduğunu anlattı.
Gökçen, taş işlemeciliğin, dantel işlemeciliğine benzediğini fakat biraz daha zor olduğunu ifade ederek, "Mutlaka her işin bir zorluğu var ama keyifli. Dantelden biraz daha zor ama benziyor. Sonuçta bunda da desen çıkarıyoruz. Benzer yanları var. Mardin'de kalıcı bir eserimin olmasını isterim" dedi.

- "Usta olmak istiyorum"
Rabia Bayık ise taş işlemeciliğinin zor ama çok zevkli olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:
"Biraz zor ama öğreniyoruz. Taşlara farklı desenler işliyoruz. Öncelikle elimiz alışsın diye kare işledik. Daha sonra şekillerle uğraştık. Ustamız kadar olmasada iyi sayılırız. Şu anda kendimize özgü şekiller çıkaramıyoruz. Ustamızın gösterdiği şekilleri yapıyoruz. İlerde elimiz alışınca kendi şekillerimizi çıkarabiliriz. Çok zahmet gerektiriyor ama zevkli bir iş. Usta olmak istiyorum."
Gülnaz Baykan ise öğrenci olduğunu, bu sanatı öğrenip aile bütçesine katkı sunmak istediğini söyledi.

Ev hanımı Muazzez Ütülü ise taş işlemeciliğini öğrenip bu meslekten para kazanmayı arzu ettiğini vurgulayarak, "Danteli küçüklüğümüzden beri yapıyoruz. Ama taş oymacılığını ilk defa yapıyoruz. İkisi de nakışlı, birbirine benziyor" şeklinde konuştu.


Kaynak: AA