Yakup Halife Hazretleri Düzenlenen Törenle Anıldı

Giresun ile yöresinin Türkleşmesi ve İslamlaşmasında önemli rol oynayan Yakup Halife Hazretleri için anma programı düzenlendi.

Duroğlu beldesi Tekköy Mahallesi'nde düzenenlenen törende konuşan Vali Hasan Karahan, Anadolu'ya öncülük ederek gelenlerin sayesinde bu coğrafyanın vatana dönüştürüldüğünü söyledi.

"Bu insanlar rahatlarını huzurlarını tepmişler ve bu dağ başlarında insanlara hizmet etme aşkıyla buralara gelmişler" diyen Karahan, "Buralarda insanların dinine, diline bakmadan hizmet etmişler. Bu da bizlere örnek olsun. Milletin hizmetinde olan insanlar unutulmuyor. İşte kaç yıl sonra büyük bir şahsiyeti burada anıyoruz. Örnek almak için toplanmışız. Bu bize bir örnek olsun. Milletin hizmet yolunda dökülen terlerin, kanların hiçbiri zayi olmuyor" ifadesinde bulundu.
Duroğlu Belde Belediye Başkanı Murat Kılıçaslan, Giresun ve yöre için büyük önem arzeden Yakup Halife Hazretleri için belediye olarak 7 yıldır anma programı düzenlediklerini söyledi.

Kılıçaslan, Yakup Halife Hazretleri'nin Giresun ile Şebinkarahisar ilçesi arasındaki bölgenin İslamlaşması ve Türkleşmesinde çok büyük emeğinin olduğunu belirterek, "Yedi yıldır bu önemli zatı tanıma ve tanıtmak için bu anma programını düzenliyoruz. Önümüzdeki yıllarda da bu anma etkinliğini devam ettireceğiz. Bu önemli zatı önce Giresun'a, sonra bölgemize, daha sonra da Türkiye'ye tanıtmak hedefindeyiz" dedi.

Anma programı kapsamında Kur'an-ı Kerim ve ilahiler okundu.
Giresun Valisi Hasan Karahan, anma programının ardından Yakup Halife Hazretleri'nin türbesini ziyaret etti.
-Yakup Halife Hazretleri
Tarihi belgelere göre Yakup, Halife Hazretleri, Hacı Emiroğlu Beyliği hükümdarı Gazi Süleyman Bey'in 1397 tarihinde gerçekleştirdiği fetih faaliyetleri içinde bulunan Alperen Türk Dervişlerinden birisidir. Oğuz-Çepni boyuna mensup olduğu bilinen Yakup Halife Hazretleri Giresun ve yöresinin Türkleşmesi ve İslamlaşmasında öncülük etmiştir. Ayrıca Giresun Limanı'ndan Şebinkarahisar'a uzanan tarihi yolun ve köprülerin bakım, onarım ve güvenliğinin sağlanması ile görevli derbent teşkilatının da kurucusudur.
Kaynak: AA