Mesut Barzani 'Kürt halkının geleceğini tayin etme vakti geldi' dedi

CNN’e konuşan Mesud Barzani “Kürt halkının geleceğini tayin etme vakti geldi” dedi. Barzani, Erbil’e gelen ABD Dışişleri Bakanı Kerry’ye de ‘Yeni bir gerçeklik ve yeni bir Irak var” değerlendirmesini yaptı

Mesut Barzani 'Kürt halkının geleceğini tayin etme vakti geldi' dedi
Cihatçı Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) militanlarıyla Irak ordusuna kıyasla daha iyi mücadele eden ve doğan boşlukta Kerkük’ü ele geçiren Bölgesel Kürt Yönetimi bağımsızlık planlarını açıkça dillendirmeye başladı. ABD merkezli haber kanalı CNN‘in dünyaca ünlü muhabiri Christiane Amanpour’a bir söyleşi veren Irak Kürdistan Bölgesi’nin lideri Mesud Barzani “Son 10 yıldır yeni ve demokratik bir Irak inşa edebilmek için her türlü esnekliği ve çabayı gösterdik, elimizden gelen her şeyi yaptık. Fakat maalesef bu tecrübe, olması gerektiği gibi başarılı olmadı. Bu nedenle Kürt halkının geleceğini tayin etme vakti geldi. Biz de Kürt halkının kararı neyse onu destekleyeceğiz” dedi.

Irak’ın Şii Başbakanı Nuri El Maliki’nin istifa etmesi gerektiğini belirten Irak’ın dağıldığına dair durum değerlendirmesini dün sürpriz bir şekilde Erbil’i ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’e de yaptı. Maliki’nin 1 Temmuz’da kurulacağı sözü verdiği'kapsayıcı’ hükümeti için destek çağrısında bulunan Kerry’e Barzani'Kürtlerin de yaşanan krize bir çözüm aradığı’ güvencesini verdi.

Fakat petrol zengini Kerkük’ün alınmasıyla elini güçlendiren Barzani'yeni gerçeklik ve yeni Irak’ın’ altını çizdi.

dipnot
BM’ye göre Irak’ta son 17 günde en az 1075 kişi öldü.