Kent Konseyi Başkanı Kurt, 'Falezler Duvarlarla Çevrilemez”

Son günlerde yaşanan intihar ve kazara düşme olaylarıyla yeniden gündeme gelen Antalya falezlerinde alınması gereken önlemlerle ilgili çeşitli alternatifler tartışılırken, Kent Konseyi Başkanı Semanur Kurt'tan uyarı geldi.

Kent Konseyi Başkanı Kurt, 'Falezler Duvarlarla Çevrilemez”

Konunun çok iyi irdelenerek harekete geçilmesi gerektiğini vurgulayan Kurt, "İntiharların sebebi falezler değildir. İntihara teşebbüs edenler için bulundukları her yer tehlikelidir. Falezlerin çok tehlike arzeden bölgeleri uygun korunaklarla (ahşap bariyer) korunmaktadır. Yetersiz olan bölgeler gözden geçirilip uyarı levhaları, gece aydınlatmaları gibi önlemler alınabilir. Falezler duvarlarla çevrilemez" dedi.

ANTALYA'NIN KİMLİK ÖZELLİĞİ
Falezlerin, Antalya'nın en önemli kimlik özelliklerinden biri olduğuna işaret eden Antalya Kent Konseyi Başkanı Semanur Kurt, şunları söyledi:
"Antalya, ortalama kalınlığı 250 metre olan ve 650 kilometrekarelik bir alanı kaplayan traverten bir plato üzerinde kurulmuştur. Üç basamaklı bu plato denize 25-35 metre yüksekliğinde dik falezlerle ulaşır. İki plaj arasındaki bu falezler üzerine kurulmuş olması Antalya’nın en önemli doğal kimlik özelliklerinden birini oluşturur. Ayrıca da kentimizin doğal arıtma sistemi olarak ta bilinmektedir. Antalya dünyanın en büyük traverten platosu üzerine kurulmuş bir kenttir."
YETERİNCE KORUNMUYOR
Bu travertenler Kırkgöz su kaynaklarından çıkan suyun yüzeyde buharlaşmasıyla oluşmuş bir ana kaya olduğuna da dikkat çeken Kurt, "Falezler, Kadınyarı ve benzeri oluşumlar, obruklar traverten oluşumlarıdır. Falezler günümüze kadar yeterince korunamamıştır. Bu doğal ayrıcalıkla ilgili kentlilerimizin bilinçlenmesi ve gereken özenin gösterilmesi gerekir" ifadesini kullandı.

Oluşumu milyonlarca yılda gerçekleşmiş böylesine önemli bir değerin korunması konusunda gerekli önlemler alınmadığını belirten Kurt, şunları söyledi:
"Günümüzde ne yazık ki kaymalarla Falezler gündeme gelmiştir. Falezler doğal sit alanı ilan edilmesine rağmen hala yüksek katlı binalar dikilebiliyor. Falezlerin plaj olarak kullanılması da falezleri yok edecektir. Hem halkımızın hem de yönetimlerin falezlerle ilgili gereken hassasiyeti göstereceklerine inanmaktayız."
Kaynak: İHA