Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Kışanak Açıklaması

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak, Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri'nin UNESCO Dünya Mirası Listesine girmesi için Dicle Vadi Projesi'nde Büyükşehir Belediye Meclisi''nce revize kararı alındığını, vadide yapılaşmaya izin vermeyeceklerini söyledi.

Kışanak, Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu'nda düzenlenen "Diyarbakır 2015-2019 Stratejik Plan" toplantısında, söz konusu yerler sayesinde Diyarbakır'ın dünya listesinde yer alacağını vurguladı.
Dünyanın dört bir yanındaki turizmle ilgili büyük firmaların, tur operatörlerinin turizm listesinde bu kentin de bulunacağını belirten Kışanak, "Diyarbakır'a daha çok turist gelecek. Turistlerin gelmesi, esnafımızın daha fazla çalışması ve kentin turizm gelirlerinin artması anlamına gelecek. Önümüzdeki yıl haziran ayına kadar bu çalışma devam edecek ve UNESCO kararını verecek. Bizler de tüm tanıtım faaliyetlerimizi, tarihi ve kültürel varlıklarımızla ilgili çalışmaları buna göre yapacağız" dedi.

- Kum ocakları, Dicle Nehri havzasından çıkartılacak
Bu kapsamda Dicle Vadisi Projesi'nin de revize edilmesi gerektiğine işaret eden Kışanak, bu projede bazı öngörülen çalışmaların UNESCO kriterlerine uymadığını anlattı.
Kışanak, bu nedenle geçen ay projenin revize edilmesi yönünde karar aldıklarını ifade ederek, şunları dile getirdi:
"Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri'nin UNESCO Dünya Mirası Listesine girmesi için Dicle Vadi Projesi'nde Büyükşehir Belediye Meclisi'nce revize kararı alındı. Dicle Vadisinde yapılaşmaya asla izin vermeyeceğiz. Dicle Nehri'nin kıyı, kenar çizgisinin belirlenmesi için komisyon kurduk. Kıyının her iki tarafında en az 300'er metrelik alan kamusal alan olarak yeşil alan, yürüyüş ve bisiklet yolu yapılacak. Vadimize zarar verecek hiçbir çalışmaya asla izin vermeyeceğiz. Çalışmalarımız devam ediyor. Dicle Nehri'ni havza olarak koruma master planı yapma sözü verdik. Bu kapsamda kum ocakları önümüzdeki dönemde Dicle Nehri havzasından çıkartılacak. Bu nehir tüm halkımızın tarihi ve kültürel mirasıdır. Bu nehri korumak hepimizin görevidir."

Kaynak: AA