İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in Doğum Günü Kutlandı

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in doğum günü ve Birleşik Krallık Silahlı Kuvvetler Günü, Ankara'da verilen resepsiyonla kutlandı.

İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi Richard Moore'un ev sahipliğinde, İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in doğum günü dolayısıyla elçilikte verilen resepsiyona Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Dünya Bankası Türkiye Direktörü Martin Raiser'in de aralarında bulunduğu çok sayıda diplomatik misyon temsilcisi ile davetliler katıldı.

İki ülke milli marşlarının çalınmasıyla başlayan resepsiyonda konuşan Bakan Şimşek, Türkiye devleti adına Kraliçe 2. Elizabeth'in 88. doğum günün kutladığını belirterek, son yıllarda büyük bir ivme kazanan Türkiye-İngiltere ilişkilerinin, İngiltere Başbakanı David Cameron tarafından da "Altın Çağ" kelimeleriyle nitelendiğini söyledi.

İngiltere ile stratejik ortaklık içinde pek çok konuda işbirliği yapıldığına dikkati çeken Şimşek, son 10 yıllık süreçte Türkiye ile İngiltere arasındaki ticaret hacminin de üç kat artış gösterdiğine değindi.
Şimşek, İngiltere'nin AB üyeliği yolunda Türkiye'ye verdiği büyük destekten memnuniyet duyduklarını, son zamanlarda yaşanan sıkıntıları da daha sıkı işbirliğiyle aşacaklarını kaydetti.

Büyükelçi Richard Moore da, Kraliçe 2. Elizabeth'in bu yıl 88 yaşına girdiğini söyledi.

20 yılın ardından tekrar Türkiye'ye görev için döndüğünü söyleyen Moore, "Türkiye'ye 1 milyondan fazla Suriyeli mülteciye ev sahipliği yapma cömertliğinde bulunması nedeniyle teşekkür ederim" dedi.

Moore, Irak'ta alıkonulan Türkler'in mümkün olan en kısa sürede güvenli bir şekilde ailelerinin yanına dönmeleri temennisinde bulunarak, İngiliz futbol takımı Chelsea'nin Soma'daki maden kazasında hayatını kaybedenler onuruna Ağustos ayında İstanbul'da bir maç oynayacağını söyledi.

21 Nisan 1926'da doğan Kraliçe 2. Elizabeth, 1952 yılından bu yana İngiliz kraliyet tahtında bulunuyor.
Kaynak: AA