Gönen Süt Üreticiler Birliği Başkanı Necmi Ayyıldız Açıklaması

Gönen Süt Üreticiler Birliği Başkanı Necmi Ayyıldız, ''Konsey sütte fiyat düzenlemesi yapmalıdır'' dedi.

Birlik hizmet binasında düzenlediği basın toplantısında konuşan Ayyıldız, günümüz şartlarında 1 litre sütün maliyet fiyatının 1.25 lira olduğunu belirterek, ''Açıklanan süt fiyatı üreticilerin girdi maliyetlerini karşılamaktan çok uzaktır. Üreticiler Ulusal Süt Konseyi tarafından belirlenen 1.15 TL'lik bu fiyatla girdi maliyetlerini karşılayamazlar. Çiğ süt fiyatlarında her hangi bir düzenlemenin yapılması halinde önümüzdeki günlerde hayvan satışları başlar'' dedi.

Ayyıldız, ''Çiğ süt fiyatları belirlenirken hayvan dışkıları da gelir kalemi olarak ele alınmıştır. Üreticiler hayvan dışkılarından bırakın para kazanmayı bu dışkıların atılması için kendi öz kaynaklarını kullanmaktadır. Ayrıca Konsey çiğ süt fiyatlarını belirlerken bir inekten günlük 20 kg süt ortalamasını dikkate almaktadır. 2 bin 700 üyesi bulunan birliğimiz de süt ortalaması 16 litredir. Bu şartlarda üreticilerin girdi maliyetlerini karşılayabilmeleri mümkün değildir.'' şeklinde konuştu.

Bu yıl bölgede hububat rekoltesinde ciddi düşüler beklendiğini kaydeden Ayyıldız, ''Rekolte düşüklüğü kaba yem fiyatlarınında artmasına neden olacaktır. Kilogramı 27 kuruş olan saman fiyatları 40 kuruşa kadar çıkmıştır. Artan kaba yem fiyatları da üreticilerin girdi maliyetlerini artırmaktadır. Ulusal Süt Konseyi yaşanan bu olumsuzlukları da dikkate alarak çiğ sütte fiyat düzenlemesi yapmalıdır'' diye konuştu.



Kaynak: AA