Yozgat Belediye Başkanı Arslan’dan Su Tasarrufu Uyarısı

Yozgat Belediye Başkanı Kazım Arslan, vatandaşları suları tasarruflu kullanmaları konusunda uyardı.

Yozgat Belediye Başkanı Arslan’dan Su Tasarrufu Uyarısı

Yozgat Belediye Başkanı Kazım Arslan, Yozgat halkının su sıkıntısı yaşamaması için gerekli tedbirleri aldıklarını söyledi.

Yozgat’ın şehir şebeke suyunun Arapseyfi bölgesinden geldiğini ifade eden Belediye Başkanı Arslan, “Yozgat’ın suyu pahalıya elde edilen bir şehir. Suyumuz motor gücüyle gelmektedir ve sürekli elektrik kullanmaktadır. Bu sebeple suyu pahalıya elde ediyoruz” dedi.

Yozgat’ta içme suyu şebekesinde kayıp kaçak oranın çok fazla olduğuna değinen Belediye Başkanı Arslan, “Normalde yüzde 30 civarında kaçağı normal kabul edebiliriz. Ama yüzde 60-65 civarında kayıp kaçak var. Bu da şunu gösteriyor ki, elektrik sarf ederek getirdiğimiz suyun üçte biri yer altında kayıp oluyor. Çok ciddi bir maliyet. Bir de vatandaşımızın suları gelişi güzel kullandığını düşündüğümüzde, halı yıkamak için bahçe sulamak için bu suyu kullandıklarını düşünürsek bu da Yozgat’a çok ciddi bir maliyet getiriyor. Onun için kısa vadede su sıkıntımız yok. Cemil Çiçek Barajı tamamlandığında su sıkıntısını tamamıyla halletmiş olacağız. Bu demek değildir ki suyu israf edelim. Böyle bir şey doğru değil. Bu neticede maliyet olarak tekrar vatandaşımıza yansıyor. Vatandaşlarımız suları idareli olarak kullanırlarsa bizim elektrik sarfiyatı da azalacağı için kaçakları önlersek elektrik sarfiyatı azalacağı için vatandaşımıza daha ucuza su içirme imkanı olabilir” diye konuştu.

Belediye olarak su sayaçlarının değişmesi için bir çalışma başlattıklarına değinen Arslan, “Sayaçların değişmesi için çok ciddi çalışma içerisindeyiz. Yozgat’a 25 bine yakın abonenin 5 bine yakını kartlı sayaç kullanıyor. Biz yeni yapılan binalar için kartlı sayacı mecbur tutuyoruz. Ama geçmişe yönelik olarak suyun tespit edilmesinde ciddi sıkıntıların olduğu için su saatlerinin içeride olduğu için suyun yazılmasında, tahakkuk ettirilmesinde ciddi sorun yaşanıyor. Bu konuda çalışma başlattık. Vatandaşlarımız ya kartlı sayaç takacaklar. Kartlı sayaç takmıyorlarsa o zaman mevcut sayaçlarını dışarıya alacaklar ki biz kontrol edebilelim. Bunu sıkı bir şekilde takip edeceğiz” şeklinde konuştu.

Arslan, İnşaatı devam eden Cemil Çiçek Barajını 6-7 ay içerisinde tamamlanıp Yozgat’a suyun bağlanacağını sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA