Ekonomi Bakanı Zeybekci Açıklaması

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, ABD ile AB arasında imzalanacak ​Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) anlaşmasına ilişkin, "TTIP'yi bizsiz bir şekilde bitirmeleri durumunda, bundan olumsuz etkileneceğimizi tespit ettik. ABD'nin AB ile imzalayacağı bu tek taraflı anlaşma sebebiyle Türkiye'ye serbest şekilde giriş hakkı kazanması Türk ekonomisi için kabul edilebilir değil. Onun için kendi savunma mekanizmalarımızı kurmak zorunda kalırız" dedi.

JW Marriott otelde gerçekleştirilen Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Yüksek İstişare Konseyi Toplantısına katılan Zeybekci, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Türkiye'nin Gümrük Birliği'nden çıkması halinde kazanım ve kayıpların neler olacağı yönündeki soru üzerine Zeybekci, "Türkiye'nin, Gümrük Birliği'nden vazgeçmesi diye bir şey söz konusu değildir. Uluslararası ilişkilerde ve müzakerelerde (ben yokum, vazgeçtim, oynamıyorum) diye bir şey söz konusu değildir. Sonuna kadar biz doğrularımızı anlatmaya devam edeceğiz. Sonuna kadar mevcut pozisyonumuzu iyileştirme yönünde devam edeceğiz" ifadesini kullandı.
Paris'te OECD çerçevesindeki toplantıda ABD ve AB'den yetkililerle ikili görüşmeler gerçekleştirdiklerini anlatan Zeybekci, bu konudaki beklenti ve savlarını tekrar aktardıklarını söyledi.

AB ile bu yönde çok olumlu gelişmeler yaşandığını bildiren Zeybekci, Gümrük Birliğinin yenilenmesi yönünde resmi bir çok önemli görüşme yaptıklarını kaydetti.

Zeybekci, "Belki tarihimizdeki en yoğun görüşmeleri yapıyoruz. İlgili AB'nin Bakanı ile 4 aylık bakanlığım süresince 3 defa görüştük, dördüncü görüşmeyi de dün yaptık. Yani ortalama her ay görüştük. Haziran başında açıklama yapacak halde bir görüşmemiz daha olacak. AB ile ABD'nin şu anda sürdürdüğü bu TTIP görüşmeleri, serbest ticaret anlaşmalarının çok ötesinde bir şeydir. Tam anlamıyla bir AB'nin birlik mantığıyla kıyaslamak belki çok doğru olmaz ama ona yakın bir şey" ifadelerini kullandı.
- Gelecek hafta ABD'ye ziyaret gerçekleştirecek
Gelecek hafta ABD'ye ziyaret gerçekleştirerek ilgili bakanlar ve temsilcilerin yanı sıra ekonomi otoriteleriyle 3 gün boyunca görüşmeler yapacaklarını anlatan Zeybekci, şöyle devam etti:
"Türkiye'nin olmazsa olmazı bu TTIP'nin içinde olmalı. Türkiye'nin, AB ile eş zamanlı olarak olamıyorsa ABD'nin AB ile sürdüreceği bu TTIP görüşmelerinde, paralel, eş zamanlı olarak ABD ile götürmek gibi bir zorunluluğu var. Bunun ne kadar gerekli olduğunu, olmaması durumunda, AB ile ABD'nin TTIP'yi bizsiz bir şekilde bitirmeleri durumunda, bizim bundan olumsuz etkileneceğimizi yaptığımız çalışmalarda tespit ettik. Bu tek taraflı ABD'nin AB ile imzalayacağı bu anlaşma sebebiyle Türkiye'ye çok serbest bir şekilde giriş hakkı kazanması Türk ekonomisi için kabul edilebilir değildir. Onun için de kendi savunma mekanizmalarımızı kurmak zorunda kalırız. Orada demek istediğimiz 'bu olmuyorsa biz oynamıyoruz' değil, biz kendi tedbirlerimizi almak zorunda kalırız ama biz bunu istemiyoruz. Biz oyunun dışında kalmak istemiyoruz. Ya AB ile gümrük birliği anlaşmamız çerçevesinde otomatik olarak bu TTIP içerisinde olmak istiyoruz. O olmuyorsa da eş zamanlı ve paralel bir şekilde ABD ile aynı kapsamda bir serbest ticaret anlaşmasının içinde olmak istiyoruz."
ABD'deki tüm ekonomi aktörlerine Türkiye'nin olmadığı bir TTIP'de ABD'nin neler kaybedebileceğini, olması durumunda neler kazanabileceğini tekrar tekrar anlatacaklarını dile getiren Zeybekci, sivil toplum kuruluşlarını da bu bağlamda çok güçlü bir şekilde harekete geçirdiklerini, Amerikan Kongresi üzerinde etkin olmak için bütün imkanları kullanacaklarını söyledi.

Nihat Zeybekci, Gümrük Birliği anlaşmasına yönelik görüşmeleri istedikleri gibi sonuçlandırmaları halinde bütün bu sorunların biteceğine işaret etti.
(Bitti)
Kaynak: AA