Nazilli'de Romanların Hıdrellez Coşkusu

Baharın habercisi olarak kabul edilen Hıdrellez ve Kakava şenliklerini Nazillili Romanlar, eğlenerek kutladı.

Nazilli'de Romanların Hıdrellez Coşkusu

Nazilli’de Romanların çoğunlukta yaşadığı Kurtuluş Mahallesi Kuşbaz Mevkii’nde yakılan kakava ateşinin üstünden dilek tutup 3 kez atlayan romanlar daha sonra da dans edip oynayarak Hıdrellezi neşeli bir şekilde kutladı.
Nazillili Romanlar adına konuşan müzisyen Ünsal Çelik, Hıdrellezin oldukça eski bir tarihe dayanan bu kutlamaların nesilden nesile aktarılarak günümüze kadar ulaştığını ifade etti.

Kent yaşamında bir geleneğin canlı tutulması, kış mevsiminden çıkan insanların baharın gelişiyle rahatlayıp eğlenmesi ve umutlarını tazelemesi için Hıdrellez ve Kakava şenliklerini yaptıklarını söyleyen Ünsal Çelik; “5 Mayıs’ı 6 Mayıs’a bağlayan gece bizim romanların bahar bayramıdır. Bu kutlamalarımız çerçevesinde mangalımızı, çayımızı sohbetimizi mezemizi ayarlayıp hısım akrabalarla beraber oluyoruz. Bu kutlamanın sonunda ise gece 2 rekat namaz kılıp dua ederek gecemizi noktalıyoruz. Kakava şenliğimiz yüz yıllardır atalarımızdan dedelerimizden gelen bir gelenek. Mahallemizde 300 hane roman var bu da yaklaşık bin-bin 500 kişi oluyor. Bu birlik ve beraberlik içinde olmak biz romanların gururu” dedi.

Mahalle sakinlerinden Şule Kanmaz da; “23 senedir Kuşbaz mevkiinde oturuyorum. Aslen Antalya Aksekiliyim ve roman değilim ama hepsinden çok memnunum. Burası benim mahallem ve onlarla adeta bütünleştim. 10 tane mahalle gösterseler kendi mahallemden vazgeçmem. Daha önceleri lastik yakma olayları oluyordu ama artık olmuyor. Kendi müziklerini çalıp eğleniyorlar, hiç kimseye zararları yok. Keşke herkes bunlar gibi olabilse” ifadelerini kullandı.

Bu tür şenlik ve bayramların; halkın birbirleri ile kenetlenmesini, saygı ve sevgi ile yaşamalarını sağladığını anlatan Ünsal Çelik, Hıdrellez'in Türkiye'de yaşayan farklı toplumlarca da kutlandığını hatırlatarak belediyeden destek istedi. Şenliklere katılan miniklerin göbek atışları ve dansları ailelerini ve izleyenleri mutlu ederken, oldukça neşeli olan roman kadınlar saatlerce göbek attı. Kutlamada yakılan kakava ateşinin üzerinden ise çok sayıda vatandaş atlayarak gönüllerince eğlendi.
Kaynak: İHA