Bask Bölgesinden Yeni Özerklik Talebi

İspanya'nın kuzeydoğusundaki Bask özerk yönetimi parlamentosu, "Bask'ın kendi geleceğine karar verme hakkı olduğunu ve bu hakkı vatandaşlarının özgür ve demokratik bir şekilde kullanabileceğini" savunan bir karar kabul etti.

Bask bölgesinde 2012'de yapılan erken seçimler sonrasında azınlık hükümeti kuran Bask Milliyetçi Partisi (PNV), ETA sempatizanı bir politika izleyen ana muhalefetteki EH Bildu koalisyonunun sunduğu bir metne destek verip, kararın kabul edilmesini sağladı.
Bask özerk yönetim parlamentosunda 24 yıl önce onaylanan bu kararı bir kez daha gündeme taşıyan EH Bildu partisi, Bask bölgesinde kendi geleceğine karar verme hakkının bir kez daha onaylanmasının önemli olduğunu savundu.
Bask parlamentosunda yapılan oturumda konuşan EH Bildu parlamenteri Peio Urizar, "İspanyol anayasası, kendi geleceğine karar verme hakkını içine alan içeriğe sahip değil. Onların işine gelmeyen bir kapı açılmasından korkarak, Bask ve Katalonya uluslarını tanımış gibi gösterip, ulusallık diye bir ifade yarattılar. Bu şekilde bu iki ulusu değersiz kıldılar. İspanya asla bizi bir ulus olarak kabul etmeyecek. Bu sadece kendi geleceğine karar verme hakkı üzerinde çalışılarak elde edilebilir" dedi.

Son Avrupa Parlamentosu seçimlerinin, "Bask bölgesindeki çoğunluğun kendi geleceğine karar verme hakkından yana olduğunu gösterdiğini" ifade eden Urizar, Bask bölgesi için yeni bir özerklik statüsü zamanının geldiğini iddia etti.
İktidardaki PNV'nin sözcüsü Joseba Egibar da Bask özerk yönetiminde bugün kabul edilen karar metninin, hemen İspanya meclisine sunulması için uygun zaman olmadığını ve bunu Bildu yöneticilerine ilettiklerini söyledi.

Bask'ta 2012 yılı sonunda azınlık hükümeti kuran PNV, önceliklerini ekonomik krizle mücadele ve ETA'nın silahlı faaliyetlerini bırakması sonrasında Bask'taki barış sürecini iyi bir şekilde yönetmek şeklinde belirlemiş, özerk yönetim statüsünün genişletilmesiyle ilgili girişimlere ise 2015 yılında ağırlık vereceklerini duyurmuştu. Bask bölgesinde yeni özerklik statüsüyle ilgili son girişim 2004 yılı sonunda atılırken, dönemin Bask başkanının adıyla anılan "İbarretxe planı" adlı girişim, gönderildiği İspanyol meclisinde büyük çoğunlukla reddedilip, başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Bask özerk yönetiminin mevcut statüsü 1979 yılından sonra yenilenmedi.
Kaynak: AA