3. Dünya Türk Forumu Akil Kişiler Kurulu Toplantısı Eskişehir’de Yapıldı

Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı (TDKB) etkinlikleri kapsamında, Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezinin (TASAM) organize ettiği "3. Dünya Türk Forumu Akil Kişiler Toplantısı" Eskişehir’de yapıldı.

3. Dünya Türk Forumu Akil Kişiler Kurulu Toplantısı Eskişehir’de Yapıldı

Abacı Konak Otel’de gerçekleştirilen toplantıda konuşan Vali Tuna, TASAM'ın bugüne kadar gerçekleştirdiği bilimsel araştırmalar, analizlerle Türkiye'de kalıcı karar mekanizmalarına gerçekçi, dinamik, etkin çözüm önerileri ve karar seçenekleri sunduğunu belirtti.

Bu yıl Dünya Türk Forumu’nun üçüncüsünün düzenlendiğini söyleyen Vali Tuna, konuşmasına şöyle devam etti:
“Türk Dünyası ve diasporalarının altmışa yakın ülkedeki akademisyen, devlet adamı, diplomat, gazeteci, sivil toplum, düşünce ve kanaat önderleri gibi farklı alan ve disiplinlerde üreten değerli şahsiyetlerin bir araya gelmesi demek, kültür ve turizm iş birliğinin güçlendirilmesi demektir. Zira “Dilde, fikirde, işte birlik” idealimiz için entelektüel düzeyde kültürel etkileşimin; Türk dünyası ilişkilerini ileriye taşıyacağı kabul edilen bir gerçektir. Bu Forum’un Türk dünyasındaki farklılıkların zenginliğe dönüştürülmesi hususunda çok boyutlu faydalar barındırdığına inanıyoruz.”
Kültür Başkentliği sürecini çok iyi değerlendirdiklerini kaydeden Vali Tuna, “Mesela Türk Dünyası Yazarlar Birliği kuruldu. Ortak bir edebî dilin gelişmesi İsmail Gaspıralı’nın da üzerinde en çok durduğu konuydu. Çünkü ortak bir yazı dilinin gelişmesi demek, hayatın her alanında ortaklık demektir. Nitekim hepimizin ortak gayesi; Türk dünyası iş birliği sürecinin gelişimine katkı sağlamaktır” dedi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) eski Başbakanı ve Eski Meclis Başkanı Hakkı Atun ise, KKTC'de halen devam etmekte olan diplomasi sorununa değinerek, KKTC'nin özellikle kamu ve diplomasisi yönüyle ne noktada olduğunu vurgulamak için foruma katıldığını söyledi.

Toplantıya, Eskişehir Valisi ve Eskişehir 2013 TDKB Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Güngör Azim Tuna, TASAM Başkanı Süleyman Şensoy, Başkan Yardımcısı ve Emekli Büyükelçi Murat Bilhan, Türkevi Araştırmalar Merkezi Başkanı Dr. Veyis Güngör, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Rektörü Hasan Gönen, Kırgız-Türk Manas Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Kadırali Konkobayev, Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Onur Bilge Kula, Eskişehir 2013 Türk Dünyası Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Fazıl Tekin ve ilgili yetkililer katıldı.

Kaynak: İHA