'Kırımlı-korkunç Yıllar' Filminin Galası Eskişehir'de Yapıldı

Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti (TDKB) Ajansı'nın "Kalıcı Eserler Projesi" kapsamında çekilen, "Kırımlı-Korkunç Yıllar" filminin galası, yapıldı.

Başrollerini Selma Ergeç ve Murat Yıldırım'ın üstlendiği film, 2011'de hayatını kaybeden, eserlerinin tamamında Kırım Tatar kültürünü, Kırım Türkleri'nin acılarını anlatan Cengiz Dağcı'nın 1958'de yayınlanmış ilk romanı, "Korkunç Yıllar"dan uyarlandı.
İkinci Dünya Savaşı sırasında Alman Nazi kamplarında tutulan Tatar esirlerin çektiği acıları ve yaşanan büyük insanlık dramının anlatıldığı romanın, tarihçi ve yazar Avni Özgürel tarafından projelendirilen, senaryosunu ise Atilla ve Nil Ünsal'ın kaleme aldığı bildirildi.

Vali Güngör Azim Tuna, galanın açılışında yaptığında konuşmada, "Kırımlı-Korkunç Yıllar" filminin TDKB Ajansının en önemli etkinliklerinden olduğunu söyledi.

Filmde yakın tarihimizde yaşanmış Kırım Tatarlarının uğradığı haksızlıkların ve acıların konu edindiğini belirten Tuna, şöyle dedi:
"Cengiz Dağcı'nın romanından esinlenmiş bir senaryo. Kırımla ilgili bir takım gelişmelerin yaşandığı bu günlerde, yine onların tarihte yaşadığı acılar ve bugünkü durumları dolayısıyla dünya kamuoyunun gündemine de gelmesine faydası olabileceğini düşünüyoruz. Hepsinden önemlisi Kırım Türkleri için onların çocukları için bizim insanımız ve çocuklarımız için geçmişte yaşanan ortak bir acımız buna dikkati çekmek niçin bizim bugün birbirimize daha fazla yakın olmamız birbirimize sarılmamız gerektiği konusunda önemli mesajlar içeren bir film."
Vali Tuna daha sonra filmde rol alan oyunculara ödüllerini verdi.
Kaynak: AA