Afyonkarahisarlı Sanayicilerin Hedefi 1 Milyar Dolar İhracat

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, "Kentin yüzde 50 ihracatını oluşturan mermer ve yüzde 30 ihracatını oluşturan gıda sektörünün sorunları var. Bu konuda sorunlarımızı başbakanımıza ilettik. Kendisi de ilgili bakanlarına acilen giderilmesini ve kendisine bilgi verilmesini istedi. Bunlar en önemli kazanımlarımız" dedi.

Serteser, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Afyonkarahisar'da 9-11 Mayıs'ta gerçekleştirilen AK Parti 22. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı için geldiği kentte, ATSO'da sanayici ve iş adamları ile görüşmesinin olumlu gelişmelere yol açtığını bildirdi.
İş adamlarının, sorunlarını ve isteklerini doğrudan Başbakan Erdoğan'a aktardığını anımsatan Serteser, kent ekonomisi açısından olumlu gelişmelerin olacağı yönünde görüş bildirdiğini söyledi.

Serteser, kentin en önemli ihracat ürünleri arasında bulunan, ithal girdisi az olan mermer ve yumurta sektörü temsilcilerinin de Türkiye'nin cari açığının kapanmasına yardımcı olacağına inandıkları bu sektörlere daha fazla teşvik verilmesi düşüncelerini Başbakan Erdoğan'a doğrudan iletme imkanı bulduğunu belirtti.

Serteser, Başbakan Erdoğan'ın Afyonkarahisar'a gelmesinin ve iş adamları ile doğrudan görüşme yapmasının, pek çok açıdan önemli gelişmelerin yaşanmasına vesile olduğunu ifade etti.

Afyonkarahisar, Kütahya ve Uşak illerinin yararlandığı Zafer Havalimanı'nda daimi gümrük hizmeti verilmesi yönündeki talebin, Erdoğan'a iletildiğini dile getiren Serteser, Başbakan Erdoğan'ın,Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı'ya, bir an önce söz konusu hizmetin verilmesi yönünde çalışma yapılması talimatını verdiğini kaydetti.

Serteser, havalimanında gümrük müdürlüğünün bulunması yönündeki çalışmanın da en kısa zamanda sonuçlanacağı bilgisini verdi.
-"Cari açığımıza önemli katkıda bulunuyoruz"
Afyonkarahisar'ın pek çok ihracat ürününün olduğunu ancak bunlardan mermer ve yumurtanın önemli ihracat ürünleri arasında yer aldığını hatırlatan Serteser, şöyle konuştu:
"Kentin yüzde 50 ihracatını oluşturan mermer ve yüzde 30 ihracatını oluşturan gıda sektörünün sorunları var. Bu konuda sorunlarımızı başbakanımıza ilettik. Kendisi de ilgili bakanlarına acilen giderilmesini ve kendisine bilgi verilmesini istedi. Bunlar en önemli kazanımlarımız. Bu sektörlerde 1 liralık ithalat yapılıyorsa, 5 liralık da ihracat yapılıyor. Yani ithal girdisi az, ara mal ithal girdisi az ürünlerimiz. Dolayısıyla cari açığımıza önemli katkıda bulunuyoruz. Bu tip sektörlerin de hükümetimiz tarafından daha fazla teşvik edilmesini, sorunlarıyla daha fazla ilgilenilmesini istiyoruz. Aynı, mermer sektörü ve yumurta sektöründeki gibi... En kısa zamanda, bunları daha detaylı olarak ilgili bakanlarımıza ileteceğiz. Sektör temsilcileriyle de görüşerek, bu konuda da gerekenin yapılmasını takip edeceğiz."
-İhracatta ilk 20 il arasına girmek
Türkiye'nin 500 milyar dolarlık 2023 hedefine Afyonkarahisar'dan katkıda bulunmak istediklerine dikkati çeken Serteser, "Biz zaten kendimize bir hedef koymuştuk. Bizim, 2023 yılı hedefimiz, 1 milyar doların üzerinde bir ihracata çıkarak, ilk 20 il arasına girip katkı sağlamak. Bunu da Sayın Başbakanımıza arz ettik. Eğer sektörlerimizin problemi çözülürse, bu hedeflere daha hızlı ulaşacağımızı söyledik" diye konuştu.

Kaynak: AA