İkv Yönetim Kurulu Diyarbakır'da Toplandı

İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, "Bölgede huzur ve barış ortamının hakim olması durumunda yatırımcı gelecek ve bölgenin kalkınması yavaş yavaş gerçekleşecektir. Çözüm süreci ilerledikçe buranın nasıl geliştiğini hep beraber göreceğiz" dedi.

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere beraberinde İKV Yönetim Kurulu üyeleriyle Diyarbakır'a gelen Vardan, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası'nı (DTSO) ziyaret etti.
Aynı zamanda İKV Yönetim Kurulu üyesi DTSO Başkanı Ahmet Sayar ile görüşen Vardan, bu ziyaretin hem bölgeye hem de ülkeye yarar getirmesini diledi.
Yeni yönetim kurulu üyeleri olarak ilk toplantılarını Diyarbakır'da gerçekleştirme kararı aldıklarını ifade eden Vardan, bu ziyaretlerin süreceğini kaydetti.

Yaklaşık 1,5 yıldır sürdürülen çözüm sürecine de değinen Vardan, çözüm sürecinin, bölge, ülke ve ülkenin girmeye çalıştığı AB için önemli olduğunu kaydetti.

Vardan, çözüm sürecinin asıl etkisinin bölgeler arası gelişmişlik farkının azaltılması olduğunu ifade ederek, "Bölgede huzur ve barış ortamının hakim olması durumunda yatırımcı gelecek ve bölgenin kalkınması yavaş yavaş gerçekleşecektir. Çözüm süreci ilerledikçe buranın nasıl geliştiğini hep beraber göreceğiz. Genç nüfusa iş ve aş vermemiz gerek. Bunun için de burada yatırım ortamını oluşturmamız gerekir" diye konuştu.

DTSO Başkanı Sayar da İKV Yönetim Kurulu'nun merkez dışındaki ilk toplantılarını Diyarbakır'da gerçekleştirmesinin önemine değinerek, yaklaşık elli yıldır Türkiye ile AB sürecini aktif bir şekilde takip eden, gerek Türkiye gerekse de Avrupa nezdinde etkin bir rol oynayan İktisadi Kalkınma Vakfı'nın yöneticilerini Diyarbakır'da ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
AB sürecinin Türkiye'de hem ekonomik hem siyasi hem sosyal hem de kültürel anlamda bir itici güç durumunda olduğuna işaret eden Sayar, "Türkiye eğer AB'ye girerse nüfusu bakımından, Avrupa'da Almanya'nın ardından en etkin güç olacaktır. Tabi AB üyeliği için adımlar atarken, öncelikle kendi insanımız için adımlar atmamız gerekiyor. Türkiye'nin AB'ye girmesi Türkiye'yi çok daha güçlendirecek ve geliştirecektir. Bizler de AB sürecindeki çabaları oda olarak desteklediğimizi ifade ediyoruz" şeklinde konuştu.

"Bence AB'nin yolu insandan geçiyor. İnsanımıza oluşturacağımız uygun koşullar beraberinde AB'ye üyeliğimizi de getirecektir" diyen Sayar, Türkiye'nin en ksa sürede AB'ye üye ülkeler arasına girmesini umut ettiklerini belirtti.

- "Sürecin ilerlemesi gelecekte bölgeye ciddi puan kazandıracaktır"
Vardan ve beraberindeki yönetim kurulu üyeleri daha sonra Diyarbakır Valiliğine geçerek Vali Mustafa Cahit Kıraç ile görüştü.
Vali Kıraç, ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade ederek, İKV'nin Türkiye'de faaliyet yürüten Türkiye ekonomisine fikir ve görüşleriyle yön veren bir kuruluş olduğunu söyledi.

Böyle bir kuruluşta DTSO'nun da yönetimde görev almasının anlamlı olduğunu ifade eden Kıraç, Diyarbakır'da artık barışı, kardeşliği, huzuru ve yatırımları gelişmeyi, hizmet sektörüne yapılacakları konuşmak istediklerini belirtti.

Kıraç, bu kapsamda çalışmaları hassasiyetle sürdürdüklerini kaydederek, şöyle dedi:
"Türkiye'nin önemli bir merkeziyiz. Geçmişe bakıldığında Diyarbakır'ın Türkiye'nin iktisadı, maliyesi, ekonomisi ve ticaretinde önemli bir merkez olduğunu görüyoruz. Son zamanlarda Diyarbakır'ın içine düştüğü türbülans Diyarbakır'daki bu görünürlüğü biraz gölgelemiş. Yaklaşık 1,5 yıldır süren çözüm süreciyle Diyarbakırlı artık kendisine yeniden gelme, geçmişine bakma, geçmişindeki değerleri yeniden ortaya çıkarma gayreti içinde. Böyle bir sivil toplum örgütünün Diyarbakır'da bu değerleri bir kez daha irdelemesini, geleceğe dönük yol haritası çıkartılmasında fikir ve görüşlerini ortaya koymasını Diyarbakır için anlamlı buluyorum."
Vardan da vakfın çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi.
Türkiye İstatistik Kurumu'nca (TÜİK) yapılan bir analizi hatırlatan Vardan, şunları kaydetti:
"Bu analizde Türkiye'de AB'ye olan desteğin Doğu ve Güneydoğu'da daha yüksek olduğunu gördük. Demek ki bu bölge oraya daha özlemle bakıyor. Daha çok gelişmişlik istiyor. Bölgede hakikaten huzur ve barış ortamının esaslı şekilde yerleşmesi gerektiğini düşünüyoruz. Başlatılan çözüm sürecinde bugüne kadar kimsenin kılına zarar gelmemesi, anlamsız ölümlerin meydana gelmemiş olması sürecin ilerlemesi gelecekte bölgeye ciddi puan kazandıracaktır. Bölgede gelişme ve kalkınma istiyorsak burada yatırım yapacakların huzurlu bir ortamda yatırım yapmasını sağlamalıyız. Sosyal ve ekonomik kalkınmayı bir araya getirecek olan çalışmayı yapacak olan bizleriz. Bu sağlandığında bölgeler arası gelişmişlik farkı zamanla azalmış olacak. AB süreci için de bu çok önemli."
Kaynak: AA