Boğalar Güreşe, Antrenman Yaparak Hazırlanıyor

Rize'nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı Ayder Yaylası'nda her yıl geleneksel olarak düzenlenen güreşlere katılacak boğalar, sahipleri tarafından özenle beslenip antrenman yaptırılıyor.

Sonbaharda yaylalardan alınarak kışı geçirmeleri için köylere getirilen ve ahırlarda bakılan boğalar, özellikle yaz aylarında yoğunlaşan güreşlere hazırlık için ahırlarından çıkarıldı. Hayvanlarına büyük önem veren besiciler, boğalara güreşlerde derece elde edebilmeleri için antrenman yaptırıyor.
Boğa yetiştiricisi Muhammet Kesici, AA muhabirine yaptığı açıklamada, altı birincilik ve iki ikincilik kazanan "Karagöz" adlı boğasını, 8 Haziran'da Ayder Yaylası'nda düzenlenecek güreşlere hazırladığını söyledi.

Yöre halkı için boğa güreşlerinin tutku haline geldiğini dile getiren Kesici, "Boğa güreşleri vazgeçilmezlerimiz arasında. Bu kültürü yaşatmaya çalışıyoruz" dedi.

Boğaları, güreşlerin ardından yağlarını eritmek için yaylalara götürdüklerini anlatan Kesici, "Aksi halde ahıra konulan boğanın ciğer ve böbreklerinde yağlanma meydana gelir ve o boğa bir sonraki yıl verimli güreşemez" diye konuştu.

Kesici, yarışlara üç ay kala boğalara özel beslenme programı uyguladıklarını vurgulayarak, "Yarışlara kısa zaman kala hayvanlara arpa ezmesi, kuru üzüm ve keçi boynuzu özü yediriyoruz. Bir hafta kala ise çerez, bal ve ceviz veriyoruz" diye konuştu.

- Beslenme saatine bile dikkat ediyorlar
Boğanın beslenme saatine çok dikkat ettiğini dile getiren Kesici, "Hayvan fazla kilo almasın diye saat 10|00'da ve akşam 22.00'de yemek veriyoruz. Yemi, saatinde yemeleri çok önemli. 'Yağmur yağdı' veya 'bugün hayvan yoruldu' diye bir şey yok. Hayvanı güreşe hazırladığımız için her şeyini zamanında yapmak zorundayız" dedi.

Kesici, güreşlere bir ay kala "Karagöz"e antrenman yaptırdığını ifade ederek, şunları söyledi:
"Öncelikle toprak yolda biraz koşturuyorum. Daha sonra hayvana yük taşıtıyorum. Günde 4 saat antrenman yaptırıyorum. Her gün 04.00'de kalkıp hayvanı patika yollarda yürütüyorum, sonra ormanda 20 dakika dolaştırıyorum. Spordan sonra hayvanı ahıra bağlayıp terini siliyorum, yorgunluğunu attıktan sonra da yemini veriyorum. Akşam yine serin havada işimi gücümü bırakıp boğama 2 saat spor yaptırıyorum."
Kesici, benzer antrenmanları diğer boğa sahiplerinin de uyguladığını, güreşler yaklaştığı zaman boğalara adeta gözleri gibi baktıklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA