Bosna Hersek'teki Felaketin Yaralarını Bursa Saracak

Bursa Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve Bosna Hersek Bursa Fahri Konsolosluğu, son 120 yılın en büyük sel felaketiyle sarsılan Bosna Hersek için yardım kampanyası başlattı.

Bosna Hersek'teki Felaketin Yaralarını Bursa Saracak

Bosna Hersek’te yaşanan sel felaketi için Bursa alarma geçti. Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve Bosna Hersek Bursa Fahri Konsolosu Muzaffer Çilek ile birlikte yardım kampanyasının startını verdi. Vali Karaloğlu, Soma’dan sonra kardeş ülke Bosna Hersek’te de büyük bir felaket yaşandığını belirterek, Bosna'nın üçte birinin sular altında kaldığını, 1 milyon nüfusun da selden etkilendiğini söyledi.

Büyük bir nüfusun evsiz kaldığını, ülkede barınma ve beslenme sıkıntılarının baş gösterdiğini kaydeden Vali Karaloğlu, bu zorlukların Van’da da yaşandığını hatırlattı. Bosna’nın mevcut nüfusunun 4 milyon olduğuna dikkat çeken Vali Karaloğlu, acil olarak ev eşyası, inşaat malzemeleri ve giysiye ihtiyaçları olduğunu söyledi.

Para yardımlarının Bursa Valiliği tarafından açılan banka hesaplarında Kızılay ve AFAD tarafından toplanacağını ifade eden Karaloğlu, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Fahri Konsolosluk tarafından kurulacak lojistik merkezine de eşya yardımlarının iletilebileceğini vurguladı. Bursa’dan Bosna Hersek’e güçlü bir yardım eli uzatılmasını isteyen Karaloğlu, yardım eli uzatmak isteyen vatandaşlar ve işadamlarına nakliye desteği de sağlanacağını dile getirdi.

“DOST ÜLKE OLDUĞUMUZU GÖSTERME FIRSATI”
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ise, kardeş ülke Bosna Hersek’in yardım beklediğini belirterek, “Bursa, Türkiye ve Bosna Hersek arasında köprü görevi görüyor. Şu an orada okullar, evler, binalar suyun altında kaldı. Yok oldu. Yatacak yerleri, kıyafetleri, sarılacakları battaniyeleri bile yok. Dostluk iyi günde değil, kötü günde belli olur. Büyükşehir olarak bizden talep edilen çekyat ve battaniyeden oluşan iki TIR’ı Perşembe günü yola çıkartacağız. Bosna gibi dost, kardeş ülkemizin başına böyle bir felaket geldiyse bizlerde bunu fırsata çevirelim. Türkiye’nin gerçek dost, yardıma ilk koşan ülke olduğunu gösterelim. Bursa’nın da en iyi dost olduğunu ve yaraları sarmada en önce koştuğunu gösterelim. Bunun için belediye ekiplerimiz orada olacak ve eksiklikleri tespit edecek. Marmara Belediyeler Birliği olarak da üye belediyelerimiz Bosna Hersek'in her bir şehrine destek olacak” dedi.

MAHALLELER, EVLER YER DEĞİŞTİRDİ
Bosna Hersek Bursa Fahri Konsolosu Muzaffer Çilek de, sel felaketinden sonra ülkede incelemelerde bulunduğunu ifade ederek, birçok bölgenin heyelan tehlikesi altında olduğunu, mahallelerin ve evlerin heyelan sebebiyle yer değiştirdiğini söyledi.

Evlerin, okulların, iş yerlerinin, kamu binalarının sular altında kaldığını anlatan Çilek, vatandaşların selden üzerindeki giysilerden başka bir şey alamadan kaçtığının altını çizdi. AFAD’ın ilk yardımları yaptığını kaydeden Çilek, işadamlarından ve vatandaşlardan çok fazla yardım telefonları aldıklarını belirtti.

Çilek, yardımlar için Fahri Konsolosluğun hafta sonu da dahil çalıştığını ve yardım etmek isteyenlerin 224 223 98 96 numaralı telefonu arayabileceklerini sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA