Konukseverlikleri 'Menemen'Lerini Ünlü Yaptı

Samsun- Ankara kara yolu üzerindeki Çakallı mevkisinde yöre sakinlerinin, araçları bozulan ve uzun süre beklemek zorunda kalan sürücülere pratik olduğu için menemen yaparak ikram etmesi, bölgeyi menemeniyle ünlü yaptı.

Zamanla çok sayıda "Çakallı menemeni" satılan lokantanın açıldığı Çakallı mevkisi, bölgenin lezzet duraklarından biri haline geldi
Yol üzerindeki menemencilerden Cengiz Toprak (43), AA muhabirine yaptığı açıklamada, 5 yıldır bölgede lokanta işlettiğini ve menemen yaptığını söyledi.

Çakallı menemeninin ünlendiğini, sadece menemenin tadına bakmak için şehir dışından pek çok kişinin yöreye geldiğini dile getiren Toprak, menemenin bölgede yayılma hikayesini ise şöyle anlattı:
"Eskiden bu yol tali bir yoldu. Buradaki insanlarımız da çiftçilikle uğraşıyordu. Bu yolda çok sayıda kamyon ve otobüs arızası yaşanıyor, arızalı araçların sürücüleri de yemek ihtiyaçlarını buradaki evlerden gideriyordu. İnsanlar sürücüleri evlerinde misafir edip pratik olduğu için menemen yapıp onlara ikram ederlermiş. Tarlada çalıştıkları ve evde hazır yemek olmadığı için menemen yaparlarmış. Bunu biraz daha geliştirmişler."
Toprak, "Türkiye'nin neresinde olursa olsun 'Çakallı' denilince buranın menemenini herkes bilir. Bu tarafa seyahate gelen insanlar da burada bu menemenin tadına mutlaka bakmışlardır. Çakallı menemeni artık dünyada marka oldu. Menemenin bu bölgede 50-60 yıla dayanan bir geçmişi var" dedi.

- "Burada yaptığımız menemeni evimizde yapamıyoruz"
İş yerinde hazırladığı menemeni evlerinde yapamadıklarına değinen Toprak, "Bu bölgeden kaynaklanan bir şey mi, malzemeden mi kaynaklanıyor bilmiyoruz, evde aynı menemeni yapamıyoruz. Birkaç kez insanlara tarif verdik ama aynısını yapamadılar" ifadelerinde bulundu.
Toprak, "Çakallı menemeni" adı altında dernekleşme çalışmaları olduğunu, bu adla menemenin başka bölgede yapılmasını istemediklerini dile getirdi.
- Menemende tereyağı önemli
Menemen yapımında tereyağının önemli olduğuna dikkati çeken Toprak, yeşil biberle buluşan biberin yine domatesle pişirildiğini, toz ve pul biber ile tuzunun atılmasının ardından karışımın iyice ezilmesi gerektiğini anlattı. Domatesin acı suyunun buharlaşmasına kadar karışımın ezildiğini açıklayan Toprak, son olarak yumurtanın sarısı ve kaşar peynir eklenmesiyle menemenin 8 dakikada servise hazır olduğunu ifade etti.

Bölgedeki menemencilerden Paşa Usta ise Türkiye'nin neredeyse bütün illerinden menemen için yöreye gelenler olduğunu söyledi.

Menemen yapımında malzemenin önemli olduğuna dikkati çeken Usta, köy tereyağı ve yumurtanın menemenin olmazsa olmazı olduğunu ifade ederek, "Çakallı menemeni Avrupa'da bile biliniyor. Vali, belediye başkanları ve birçok devlet büyüğümüz de menemen yemek için Çakallı'ya geliyor" dedi.

Yaklaşık 8 yıldır Çakallı menemeni müdavimi olduğunu söyleyen Mustafa Gündağı da Ankara'da ikamet ettiğini, Karadeniz Bölgesi'ne her gelişinde muhakkak Çakallı mevkisinde menemen yediğini anlattı.
Evde yapılan menemen ile burada yapılanın farklı olduğunu açıklayan Gündağı, "İş için gelip gidiyorum. Her gelip gittiğimde de menemen yiyorum. Çakallı'nın menemeninin meşhur olduğunu herkes bilir" diye konuştu.

Arkadaş tavsiyesiyle menemen yemeye gelen Hüdai Özçelik ise methini duyduğu Çakallı menemenini yemek için Ankara'dan yola çıktığını belirtti.

Kaynak: AA