Meü'de 'kalite Günleri'Etkinliği
İçel Üniversitesi (MEÜ) Rektörlüğü, Türk Standartları Enstitüsü ve Türkiye Kalite Derneği işbirliğiyle 'Kalite Günleri' etkinliği düzenlendi.
Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi'nde yapılan etkinliğe, Rektör Prof. Dr. Suha Aydın, İçel Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, KalDer Başkanı Hamdi Doğan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gürol Emekdaş, dekanlar, Türk Standartları Enstitüsü ve KalDer'in temsilcileri ile öğretim elemanları katıldı.
Etkinlikte Akademik Oda Orkestrası tarafından kısa bir müzik dinletisi sunuldu. Şef Münif Akalın yönetimindeki orkestranın seslendirdiği Piazzola'nın Oblivion ve Nevit Kodallı'nın Telli Turna adlı eserleri dinleyenlerin beğenisini topladı. Dinletinin ardından konuşan Rektör Suha Aydın, etkinliğin katılımcılar arasında kalite konusunda yetkin isimlerin olduğuna işaret ederek, kendisini bu konuda yetkin görmediğini ancak kalitenin gerekliliğini ve önemini çok iyi bildiğini söyledi.
Aydın, 2000'li yılların başlarında Tıp Fakültesi'nde yürütülmeye başlanan ve 2014 yılına kadar durmaksızın devam eden üniversitedeki kalite çalışmalarının farklı birim ve alanlarda önemli başarılarla taçlandırıldığını dile getirdi. Kalite çalışmalarında sürekliliğinin sağlanmasına özen gösterdiklerini belirten Aydın, TSE Kalite belgelerinin yanı sıra ACTS ve DE etiketleri, MÜDEK, UTEAK ve TURKAK'tan alınan akreditasyon belgeleri ve son olarak EFQM Mükemmellikte Yetkinlik 4 yıldız belgesinin kendileri için gurur verici olduğunu kaydetti.
Hedefin Mükemmellik Büyük Ödülü olduğunun altını çizen Aydın, "Bu şekilde yolumuza devam edeceğiz. Mükemmellik ödülü, ne kadar başarılı olduğumuzu gösteren önemli bir gösterge. Biz artık bu yoldayız. Geri dönme şansımız yok. Ödülü almak yeterli değil. O ödüldeki düzeyimizi muhafaza etmemiz gerekiyor" dedi.
MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut da son yıllarda kalite standartlarının belirlenmesi ve ölçümü konularında çalışma yapan resmi kurum ve derneklerin büyük aşamalar kaydettiğini ifade ederek, bu kurum ve derneklerin gelişmiş dünyaya entegre olarak dünya çapında prestijli bir hale geldiklerini söyledi.
Kalitenin bir katma değer haline geldiğinin ve rekabetin tetikçisi olduğunun altını çizen Aşut, son 30 yılda üreselleşme, Ar-Ge, patent, inovasyon gibi konularda mesafe alındığını, ancak tüm bunların tam anlamıyla bir değere dönüşmesinin şartının kalite olduğunu aktardı. Kaliteli eğitim, kaliteli işletme kavramlarına dikkat çeken Aşut, bulunduğu yere katkı sunmayan bir kurumun değerinden bahsedilemeyeceğini kaydetti.
Buna örnek olarak üniversiteyi gösteren, İçel Üniversitesi olmasaydı İçel'in ekonomik, sosyal, kültürel ve bilgi anlamında çok gerilerde olacağını belirten Aşut, "MTSO, OSB, İçel Limanı veya Teknopark olmasaydı bu sektörler ne olurdu? Ne mutlu ki, kurumlarımız ve insan kaynaklarımız kente değer katmaktadır. Değerli olmak yetmez. Bu değeri kaliteyle sürdürülebilir hale getirmeliyiz. Türkiye ve İçel dünya ekonomisinde bir kırılma noktasındadır. Ya bir sıçrama yaparak gelişmiş ekonomiler arasına gireceğiz ya da o sıçramayı geciktirerek gelişmekte olan etiketini taşımaya devam edeceğiz. Bu sıçramayı sağlayacak şey kalitedir" diye konuştu.
KalDer Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Doğan ise İçel Üniversitesi ve Tarsus Belediyesi'nin farklı zamanlarda KalDer ile birlikte mükemmellik ödülü için kalite çalışmaları yürüttüğünü belirterek yerel idare, üniversite ve sanayi-iş dünyası işbirliği içerisinde İçel'i kaliteli ve marka şehir haline getirmek için çaba gösterdiklerini ifade etti.
Dünyadaki küresel rekabet süreçleri ve sonuçlarıyla ilgili bir sunum yapan Doğan, “Kalite gibi kalkınma da bütünseldir. Kalkınma, ülkenin doğusundan batısına, kuzeyinden güneyine özel sektörde olduğu kadar kamuda, yerel idarelerde ve sivil toplum kuruluşlarında gerçekleşirse dengeli, sürdürülebilir bir başarı ve kalkınmadan söz edebiliriz. Küresel süreçler herkesi etkiliyor. Rekabet artık yöresel, ulusal boyutta değil, küresel boyutta ele alınması gereken bir kavram oldu. Sürekli iyileştirme anlayışı ile mükemmelliği yakalamak zorundayız. KalDer bu farkındalığı yaratmak için 23 yıldır Mükemmellik Modelini yaygınlaştırmaya çalışıyor. Ancak artık farkındalık zamanı geçti, artık fark yaratmak zamanıdır” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından KalDer Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Doğan tarafından Rektör Prof. Dr. Suha Aydın'a bir plaket takdim edildi.