Pakistan Başbakanı Şerif, İran Cumhurbaşkanı Ruhani İle Görüştü

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, iki ülke arasında planlanan doğal gaz boru hattını ele aldı ve projeyi bitirmek için kararlılık ifade etti.

Pakistan Başbakanı Muhammed Navaz Şerif, resmi ziyaret dolayısıyla geldiği İran'da Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile bir araya geldi.
Sadabad Sarayı'nda yapılan görüşmede iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinin gerekliliğine işaret eden Cumhurbaşkanı Ruhani, "İran İslam Cumhuriyeti, İran ve Pakistan sınırlarının demiryolu, karayolu ve fiber optik ağlarla birbirine bağlanması için gerekli hazırlığa sahip" dedi.

Ruhani, İran ile Pakistan arasındaki "Barış Boru Hattı" olarak bilinen ve yapımı planlanandan uzun süren doğal gaz boru hattı projesine ilişkin, Tahran'ın bu projeye çok büyük yatırım yaptığına ve tüm taahhütlerini yerine getirdiğine işaret etti. Ruhani, "İran, karşılıklı olarak tüm taahhütlerinin yerine getirilmesiyle iki ülke ilişkilerinin yükseltilmesini arzu ediyor" diye konuştu.

Pakistan Başbakanı Şerif de hükümetinin doğal gaz boru hattı projesi önündeki engelleri kaldırma ve projeyi hızlandırma konusunda kararlı olduğunu söyledi.

Pakistan'daki elektrik sıkıntısına işaret eden Şerif, İran'dan elektrik temini konusunda yardım istedi.
Navaz Şerif'in bugün diğer İranlı yetkililerle yaptığı görüşmelerde de doğal gaz boru hattı konusu ele alınmıştı.
Pakistan Başbakanı Muhammed Navaz Şerif, bu sabah beraberinde siyasi ve ekonomik üst düzey yetkililerden oluşan kalabalık bir heyetle Tahran'a gelmişti. Ziyarette, iki ülke arasında farklı alanlarda işbirliğini öngören anlaşmaların imzalanması ön görülüyor. İki gün sürecek ziyaret, iki ülke arasında yeni hükümetlerin kurulmasının ardından düzenlenen ilk üst düzey temas özelliğini taşıyor. Ziyaret İran basınında iki ülke arasındaki ilişkilerde yeni bir ufuk olarak yorumlanıyor.
Kaynak: AA