Ukrayna'nın Doğusundaki Gelişmeler

Almanya ve Danimarka Dışişleri Bakanları, Ukrayna'daki gelişmeleri ve alıkonulan kişilerin durumunu görüştü.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, Norveç dönüşünde Kopenhag Kastrup Havaalanında, Danimarka Dışişleri Bakanı Martin Lidegaard ile bir araya geldi.
Steinmeier ile Ukrayna'daki durumu konuştuklarını belirten Lidegaard, görevlilerin Ukrayna'da alıkonulması konusunun iki ülkenin de sorunu olduğunu ifade etti.

Lidegaard, "Bu konuda Danimarka hükümetinin düşüncesini ve Alman stratejisini yüzde yüz desteklediğimizi açıkça ve net olarak bildirdik. Bu sorunun tek bir çözümü var, o da alıkonulan kişilerin serbest bırakılması. Bu olay uluslararası kanunlara tamamen aykırı ve çok ciddi şekilde kınıyoruz" diye konuştu.

Lidegaard, alıkonulan kişilerle ilgili görüşme ve pazarlıkların sürdüğünü de bildirdi.
Steinmeier ile görüştükleri ikinci konunun ise AB tarafından dün uygulamaya konulan Rusya'ya yönelik yaptırımlar olduğuna değinen Lidegaard, bunun sebebinin Cenevre'de anlaşma sağlanmasına rağmen Rusya tarafından çok az adım atılması olduğunu kaydetti.

Lidegaard, Ukrayna hükümetinin attığı adımlardan dolayı memnun olduklarını, Rusya'nın ise Ukrayna'daki Rusya yanlısı bölgelerde ağırlığını hissettirerek mevcut yüksek gerilimi düşürmesi gerektiğini ve bu konuda yardımcı olarak sorumluluk almasını beklediklerini söyledi.

Uluslararası kriz durumlarında, Ukrayna'da olduğu gibi, birlikte fikir alışverişinde bulunabilecekleri ve büyük bir bütünün parçası olarak strateji, metot ve çözümleri tartışabilecekleri güçlü müttefiklerin olmasının teselli verici olduğunu ifade eden Lidegaard, Alman bakana bu nedenle teşekkür borçlu olduğunu dile getirdi.
Lidegaard, soru üzerine, yaptırımların etki edeceğine kesinlikle inandıklarını belirterek Rusya'ya uygulanan yaptırımların daha geniş çaplı olacağı tehdidinin bile Rus ekonomisi üzerinde önemli derecede baskı oluşturacağını söyledi.

Durumun bu şekilde sürmesi halinde yaptırımlarda üçüncü aşamaya geçileceğini vurgulayan Lidegaard, bunun Avrupa'ya da etkisinin önlenemez olacağını kaydetti.

Lidegaard, alıkonulan kişilerin ne zaman serbest bırakılabileceği sorusu üzerine ise "Tam olarak ne zaman olacağını söyleyemem. Çünkü ben pazarlık yapmıyorum, AGİT yapıyor. Benim izlenimlerime göre konuyla alakalı pozitif olarak dün uzun bir pazarlık yapıldı" şeklinde konuştu.

-Steinmeier-
Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ise Danimarka'ya gelmeden önce Norveç'te görüşmeler yaptığını belirtti.

Steinmeier, "Gerçekçi olarak bakarsak Norveç, enerji arzında bir aksama olması durumunda bunun yerini dolduramayacak. Ama ben Norveç'te de dedim, henüz bir aksama olmadı ve şu an için Rusya'dan gelen petrol ve doğalgaz konusunda kısıtlama yaşamadık" dedi.

Enerji konusunda uzun vadeli düzenlemeler gerektiğini belirten Steinmeier, Almanya'nın bunu uygulamaya çalıştığını hatırlatarak bu değişimin, sadece bağımlılığı azaltmak için değil, Almanya'nın kaynakları az olan bir ülke olduğu için gerçekleştirilmesi gerektiğini kaydetti.

Ukrayna'daki olaylara ilişkin de Steinmeier, şu an için Ukrayna'nın doğusundaki askeri birliklerin geri çekilip çekilmediği konusuna ilişkin bir şey söyleyemeyeceğini bildirdi. Steinmeier, "Ancak geri çekilmeleri durumunda, Ukrayna ve Moskova, Cenevre anlaşmasını uyguladıkları sinyalini vermiş olurlar" ifadesini kullandı.
Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier, Avrupa Birliği'nin bu konuda hemfikir olduğunu vurgulayarak yaptırımlarda üçüncü seviyeye geçilmesinin, Ukrayna'nın doğusundaki gelişmelere bağlı olduğunu sözlerine ekledi.
Basın açıklamasının ardından Alman Bakan, Danimarka'dan ayrıldı.
Kaynak: AA