Çocuk Felci Aşısının İlk Tur Çalışmaları Tamamlandı
İçel Halk Sağlığı tarafından yapımına başlanan, Oral Polio (Çocuk Felci) aşısının ilk tur çalışmaları tamamlandı.
Konuyla ilgili açıklama yapan İçel Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, çocuk felcinin bulaşıcı bir hastalı olduğunu kaydederek, "Şiddetli hastalık durumunda sürekli felç veya ölüm meydana gelebilir.
Virüsün tek kaynağı insandır ve yayılım insandan insana olur. Virüs hastalıklı kişiye doğrudan temasla, hastanın ağız ve burnundan çıkan sıvılarla veya burun yolu ile sağlıklı kişinin vücuduna girer, boğazda veya sindirim sisteminde yerleşerek çoğalır, kan ve lenf damarları aracılığıyla vücuda yayılır. Çocuk felci hastalığının mevsimsel özelliği vardır. Yaz aylarında, erken sonbahar döneminde ve ılıman iklimlerde daha sık görülür. Aşılama yüzdesi düşük, gelişmekte olan ülkelerde çocuk felci hala görülmektedir. 1988 yılında 41. Dünya Sağlık Asamblesinde alınan kararla vahşi polio virüsünü yok etmek için Polio Eradikasyon Programı başlatılmıştır. Bu programın temel stratejilerinden biri de destek aşılama çalışmalarıdır. Bu programla polio virüsünü dünyadan yok etmek amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda rutin aşılama hizmetlerinin geliştirilmesi ve aşılama oranlarının her bölgede yüzde 90’ın üzerine çıkarılarak devam ettirilmesi, rutin aşılama çalışmalarına ek olarak ulusal aşı günleri düzenlenmesi, gerek görülen yerlerde kapı kapı dolaşarak aşılamaların düzenlenmesi gibi çalışmalar 1989 yılından buyana ülkemizde yapılmaktadır" dedi.
Çocuk felci ile ilgili ilk tur aşılamayı Hakkari, Van, Diyarbakır, Batman ve Siirt illeri ile eş zamanlı olarak yaptıklarını belirten Kemik, "0-5 yaş arası çocuklarımıza kapı kapı dolaşarak uyguladık. Bu illerin yanında daha önce bu kampanyayı düzenleyen Adana, Hatay, Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa, Mardin, Adıyaman, Kahramanmaraş, Malatya, Osmaniye, ve Şırnak illeri olmak üzere toplam 17 il içerisinde İçel Halk Sağlığı Müdürlüğümüz yüzde 96 gibi yüksek bir aşılama yüzdesiyle en başarılı il olmuştur. Bizim bu başarıyı elde etmemize duyarlılıklarıyla vesile olan herkese teşekkür ediyoruz. İlimizde Mayıs ayı içerisinde yine 1 haftalık periyot dahilinde çocuk felci aşısının 2. tur kampanyası yapılacaktır. Bu kampanyaya da ailelerin çocuklarımızın sağlıklı gelecekleri için bizden desteklerini esirgememelerini diliyoruz" ifadelerini kullandı.
