Malezya ve Abd Kapsamlı İşbirliği Konusunda Anlaştı

Malezya ve ABD, iki ülke arasındaki ilişkilerin kapsamlı işbirliğine yükseltilmesi konusunda anlaşmaya vardı.

Malezya'yı ziyaret eden ABD Başkanı Barack Obama ile görüşen Malezya Başbakanı Necib Rezak, düzenlenen ortak basın toplantısında, ABD ile ilişkilerin kapsamlı ortaklık seviyesine yükseltilmesi konusunda mutabık kaldıklarını ifade etti.

Rezak, bu bağlamda ekonomi, güvenlik, eğitim, bilim ve teknoloji alanlarında işbirliğinin artırılacağını belirterek, iki ülkenin, Üst Düzey Yetkililer Diyaloğu'nu canlandırma konusunda da fikir birliğine vardığını söyledi.
Necib Rezak ayrıca, Malezya'nın, 2003 yılında dönemin ABD Başkanı George W. Bush tarafından başlatılan Yaygınlaşan Güvenlik Girişimi'nin (PSI) ilkelerinin yer aldığı belgeyi onaylamayı kabul ettiğini belirtti.

Geçmişte Malezya'nın karşı çıktığı PSI'ye karşı gelen diğer ülkeler arasında Hindistan, Çin ve Endonezya bulunuyor.
ABD'nin öncülüğünde 102 ülkenin kabul ettiği küresel girişim PSI, kitle imha silahlarının ve benzeri materyalin ülkeler ya da diğer aktörler arasında kaçakçılığını durdurma amacını taşıyor.
Malezya Başbakanı Rezak, ABD'nin geçen yıl 1,9 milyar dolar civarındaki yatırımıyla Malezya'nın en büyük yabancı yatırımcı kaynağı olduğunu sözlerine ekledi.
ABD Başkanı Barack Obama da, Rezak ile görüşmesinden sonra ülkesinin, tartışmalı Trans-Pasifik Ortaklık Anlaşması'nı (TPPA) imzalamaları için Malezya'ya ve diğer müzakereci ülkelere baskı yaptığı yönündeki spekülasyonları reddetti.
Obama, "herkesin çıkarımlar yapmadan önce nihai anlaşmanın ne olacağını bekleyip görmesinin önemli olduğunu" söyledi.
TPPA, ABD, Japonya, Meksika, Kanada, Avustralya, Malezya, Şili, Singapur, Peru, Vietnam, Yeni Zelanda ve Brunei arasında müzakere ediliyor.
Barack Obama, sadece Malezya ve ABD'de değil müzakereci tüm ülkelerde anlaşmaya karşı görüşlerin ve siyasi komploların anlaşılabilir olduğunu da bildirdi.
Bu arada ABD Başkanı Barack Obama, Malezya ziyareti çerçevesinde Kuala Lumpur'da Ulusal Cami'yi ziyaret etti.
Cami İmamı Şeyh İsmail Muhammed ve diğer yetkililer tarafından karşılanan Obama, Malezya'nın üç eski başbakanın naaşlarının bulunduğu Savaçılar Mozalesi'ne de kısa bir ziyarette bulundu.
 
Kaynak: AA