Çokab Yeni Yönetimini Seçti
Erzurum, Artvin ve Bayburt illerine bağlı belediyelerin katılımı ile 2007 yılında kurulmuş olan Çoruh Havzası Kalkınma Birliği, 2014 yılı Nisan ayı Olağan Meclis Toplantısı’nı Artvin’in Yusufeli ilçesinde gerçekleştirdi.
Birlik üyesi olan Ardanuç, Arhavi, Artvin, Bayburt, Borçka, Hopa, İspir, Kemalpaşa, Murgul, Narman, Oltu, Olur, Pazaryolu, Şavşat, Şenkaya, Tortum, Uzundere ve Yusufeli belediyeleri ile Artvin İl Özel İdaresi temsilcisi meclis üyelerinin katılımı ile gerçekleşen toplantıda birlik yönetimi ile ilgili seçimler yapıldı.
Birlik başkanlığına Oltu Belediye Başkanı İbrahim Ziyrek, Başkan vekilliklerine Yusufeli Belediye Başkanı Eyüp Aytekin ve Uzundere Belediye Başkanı Halis ÖZSOY, kâtip üyeliklere ise Tahsin Demir ve Fuat Demir seçildi.
Birlik Encümen üyeliklerine ise, Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe, Bayburt Belediye Başkanı Mete Memiş, Olur Belediye Başkanı Rüstem Polat, Tortum Belediye Başkanı Hasan Çakmak, Hopa Belediye Başkanı Nedim Cihan, Şavşat Belediye Başkanı Ahmet Sinan Öztürk ve Pazaryolu Belediye Başkanı Recep Kaplan seçildi.
Birlik üyelerinin oylarıyla yeniden ÇOKAB Başkanlığına seçilen Oltu Belediye Başkanı İbrahim Ziyrek, Çoruh Havzası Kalkınma Birliği’nin amacı hakkında açıklamalarda bulundu. Ziyrek değerlendirmesinde, “Çoruh Havzası bölgesinde; adalet esasına göre gelir getiren, dış göçü azaltan, bölge ve ülke ortalamaları arasındaki gelişmişlik farklılıklarını azaltan faaliyetler yoluyla, bölgedeki zengin, kültürel-doğal ve üretime yönelik değerler üzerine inşa edilmiş, sürdürülebilir kalkınmanın mümkün olan en kısa sürede sağlanması doğrultusunda, bölgede bulunan yerleşim birimlerinin sosyal, kültürel ve ekonomik kalkınmalarına yönelik her türlü çalışmaları yapmak, yaptırmak ve bu amaçla ilgili kamu ve özel kurum ve kuruluşları ile işbirliği yapmaktır” dedi.
Başkan Ziyrek, kurulduğu günden bu yana ÇOKAB’ın üzerinde durduğu konuları üyelerin bilgisine sunarken şunları söyledi: “Birlik tüzüğünün 11. maddesinde ifade edilen, “Çevre sağlığını ve çevre değerlerini korumak, katı atık toplama, değerlendirme üniteleri oluşturmak, atık su toplama üniteleri yapmak ve toplanan atık sularının arıtılmasını sağlamak” amacıyla, birlik üyesi belediyelerin ortak kullanımına yönelik Oltu merkezli düzenli katı atık depolama tesisi yapılması planlanmıştır. Bu kapsamda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı AB Yatırımları Dairesi Başkanlığı ile koordineli olarak proje çalışmaları başlatılmıştır. İlgili proje için yer tespit işlemleri tamamlanmış, ÇED süreci devam etmektedir.”
Bu arada Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda Çoruh Havzası’nda, coğrafi işaret tescil belgesi alınan Oltu Cağ Kebabı ihtiyacını karşılamak üzere koyunculuğun geliştirilmesi odak noktasından hareketle, diğer tarım, hayvancılık ve turizm faaliyetlerinin desteklenmesi ile havza ölçeğinde kalkınma hareketinin başlatılması, göçün önlenmesi ve geriye göçün teşvik edilmesi amacıyla tasarlanan Kırsal Kalkınma Projesi ile ilgili gelinen süreçte değerlendirildi.