Ukrayna'nın Doğusundaki Gelişmeler

Ukrayna Devlet Başkan Vekili Aleksandr Turçinov'un ülkenin doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçı gruplara karşı askeri operasyonlara devam edileceğini açıklamasına karşın bu operasyonların kapsamı konusunda belirsizlik sürüyor.

Kiev yönetimi, nisan ayı başından bu yana ülkenin doğusundaki en az 10 kent ve ilçede kamu binalarını işgal altında tutan Rusya yanlısı ayrılıkçılara hafta sonundaki Paskalya Bayramı öncesinde operasyon başlatmış, ancak bu operasyon başarısızlıkla sonuçlanmıştı.
Ukrayna Başbakan Yardımcısı Vitali Yarema, bu kez durumun farklı olacağını savundu. Yarema, gazetecilere yaptığı açıklamada, güvenlik güçlerinin "yasa dışı silahlı grupların tasfiye edilmesi" konusunda çalışmalarını yürüttüğünü söyledi.

Yarema, "Yakın gelecekte bu çalışmaları ve bunların sonuçlarını göreceksiniz" dedi.

Kiev yönetimi, daha önce de ayrılıkçı Rusya yanlılana karşı "terörle mücadele" operasyonu başlattığını açıklamış, bu amaçla Slavyansk ve Kramatorsk kentlerine zırhlı araçlarla asker göndermişti. Ancak Rusya yanlısı gruplar zırhlı araçlardan bir kısmına el koymuş, askerler de bölgeden ayrılmıştı. Ukrayna Savunma Bakanlığı, operasyon için gönderilen altı zırhlı araçtan ikisinin hala ayrılıkçıların elinde bulunduğunu duyurdu.
Paskalya Bayramı nedeniyle ara verildiği açıklanan operasyonlara, Slavyansk yakınında biri yerel politikacı iki kişinin ölü bulunmasının ardından yeniden başlanacağı açıklandı. Devlet Başkan Vekili Turçinov, iki kişide de işkence izleri bulunduğunu bildirdi.
Kaynak: AA