Çekirdeksiz Kuru Üzüm Fiyatlarındaki Dalgalanmalar

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep, çekirdeksiz kuru üzüm fiyatlarındaki dalgalanmaların önüne, ürünün bol olduğu yıllarda stoklanarak geçilebileceğini belirtti.

Ege İhracatçı Birlikleri'nden yapılan açıklamaya göre, Ege Kuru Meyve Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin yapılan genel kurulunda, Birol Celep 86 oy alarak başkanlığa seçildi.
Genel kurulda, Birliğin 2014 yılı tahmini gelir gider bütçesi 2 milyon 610 bin lira, Kuru Meyve Tanıtım Grubu'nun 2014 yılı gelir gider bütçesi de 1 milyon 870 bin lira olarak kabul edildi.
Birlik başkanlığına seçilen Birol Celep, yaptığı konuşmada, insan sağlığına uygun naturel, sağlıklı ürünler üretilmesi ve ihracatı konusunda üreticilere yönelik sürdürülen çalışmaları arttırarak devam ettireceklerini belirtti.

Çekirdeksiz kuru üzüm fiyatlarındaki aşırı dalgalanmanın sektör paydaşlarını zor durumda bıraktığını anlatan Celep, "Çekirdeksiz kuru üzüm ihraç fiyatları üç ay önce 3 bin dolar seviyesinde iken bugün bin 800 dolarlar konuşuluyor. Bu dalgalanmaların önüne geçmenin yolu, ürünün bol olduğu yıllarda stok kurumunu devreye sokmak ile olur. ABD, bu modeli başarıyla uyguluyor" ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin geleneksel ihraç ürünleri çekirdeksiz kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru incirin ihracatında ürün sunumlarının daha katma değerli hale getirilmesi için Kuru Meyve Tanıtım Grubu ile işbirliği halinde çalışma yapacaklarını ifade eden Celep, Kuru Meyve Tanıtım Grubu'nun yurt içi ve yurt dışında daha etkin tanıtım yapacak konuma getirileceğini kaydetti.


Kaynak: AA