Abd'nin Küresel Casusluk Faaliyetleri

ABD Ulusal Güvenlik Kurumunun (NSA) Almanya'da dinleme yaptığı iddialarının ardından kurulan Federal Meclis (Bundestag) NSA Araştırma Komisyonu yarın toplanacak.

Bundestag'ta, Berlin'de görev yapan yabancı gazetecilerle bir araya gelen Komisyon Başkanı Clemens Binninger, yarın ilk kez toplanacak komisyonun 3 amacı olduğunu belirterek ''Bunlar: yabancı ülke istihbarat birimlerinin Almanya'da casusluk yapıp yapmadığı ve bunlardan Alman istihbarat birimlerinin haberdar olup olmadıkları başta olmak üzere, bakan ve milletvekillerinin dinlenip dinlenilmediği ile Almanya'da dijital iletişim araçlarının ne kadar güvenli olduklarının tespit edilmesidir'' dedi.

NSA eski çalışanı Edward Snowden'in NSA'nın Almanya'daki internet ve telefon dinlemelerini izlediğinin iddia etmesinin ardından kurulan Federal Meclis Araştırma Komisyonu'nda söz konusu iddiaların araştırılacağına işaret eden Binninger, Rusya'ya iltica eden Snowden'in komisyona gelip gelmeyeceği konusuna ise temkinli yaklaştı.
Komisyonun ilk önce planlama yaparak kimlerin nasıl ifadesine başvurulacağını tespit edeceğini aktaran Binninger, Almanya'da ikamet eden kişilerin komisyona davet edilmesi halinde gelmeye mecbur olduklarını ancak yurt dışında yaşayan birisinin böyle bir zorunluluğu olmadığını belirtti.

Edward Snowden'in daha önce medyaya yaptığı açıklamaları hatırlatan Bininger, ''Kendisi 'artık bende daha fazla bilgi yok' demişti'' ifadesini kullanarak Snowden'in komisyona çağrılıp çağrılmaması konusuna temkinli yaklaştı.
Komisyonun yasal olarak bu yasama dönemi sonuna kadar çalışmasını tamamlayarak rapor hazırlaması gerektiğini bildiren Clemens Binninger, çalışmaları 2 yılda tamamlamayı planladıklarını kaydetti.

Öte yandan Moskova'ya giderek NSA eski çalışanı Edward Snowden ile görüşen Yeşiller Partisi Milletvekili Christian Stöbele ise Snowden'in mutlaka komisyona getirilerek ifade vermesi gerektiğini söyledi.

Ströbele, Snowden'in kendisine bu olaylarla ilgili yardımcı olacağını söylediğini belirterek ''Kim Snowden'i tanık olarak dinlemek istemiyorsa o bu konuyu aydınlatamaz'' ifadesini kullandı.
Edward Snowden, Alman Der Spiegel dergisi aracılığıyla elinde bulunan belgeleri Alman kamuoyuna açıklamış, NSA'nın Başbakan Merkel ile birçok siyasetçi ve işadamını dinlediğini iddia etmişti.
Alman hükümeti de iddialar nedeniyle ABD'ye tepki göstermiş, İçişleri Bakanlığı ABD'ye bu konuda sorular yöneltmişti.
Kaynak: AA