Anne İle İki Oğlu Kalp Hastası Çıktı

Doğuştan kalp rahatsızlığı olan bir anne ve iki oğlu, birer yıl arayla geçirdikleri ameliyatlar sonrası sağlıklarına kavuştu.

Kaş ilçesi Ortabağ köyünde geçimlerini çiftçilik yaparak sağlayan Cemil ve Sabiha Erkan çifti, 2001 yılında evlendi. Aile, 2002 yılında doğan ilk çocukları Mehmet'in, dünyaya geldikten 15 gün sonra "Artriyal Septal Defekt" (Kalbin sağ ve sol kulakçıkları arasındaki duvarda delik) hastası olduğunu öğrendi.
Doktorların, çocuklarının sağlığına kavuşması için ameliyat edilmesi gerektiğini söylediği Erkan ailesi, maddi imkansızlıklar nedeniyle tedaviyi yaptıramadı. Aile, 2004 yılında dünyaya gelen ikinci çocukları Furkan'ın da kardeşiyle aynı hastalığı olduğunu öğrenince ikinci yıkımı yaşadı.
Doktorlar, iki kardeşin kalplerinin delik olmasından yola çıkarak rahatsızlığın kalıtsal olabileceğini şüphesiyle anneyi de muayene etti. Aynı hastalığı annede de belirleyen doktorlar, anne ve iki oğlunun bir an önce ameliyat edilmesi gerektiğini bildirdi.
Maddi imkansızlıklar nedeniyle ameliyat olamayan ve hastalıkla mücadele eden Erkan ailesinin üç bireyi, Acıbadem International Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Süleyman Özkan tarafından muayene edildi.
- Önce çocuklar, sonra anne ameliyat edildi
Anne Saliha Erkan ile çocukları Mehmet ve Furkan'ın kalplerindeki rahatsızlık, Doç. Dr. Özkan tarafından, ilki 2011 yılında olmak üzere birer yıl arayla yapılan operasyonla onarıldı.
Özkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Erkan ailesi gibi doğuştan kalpte delik olmasının ailesel özellik gösterebileceğini ancak bütün aileyi tutan kalp hastalığına oldukça düşük ihtimalle rastlanıldığını söyledi.

Bir ailenin birden fazla çocuğunda farklı kalp hastalıklarına rastlanabileceğini ama "Axtrial Septal Defekt" tarzı hastalıklarda ailesel yatkınlığın diğerlerine göre biraz daha fazla olduğunu vurgulayan Özkan, "Daha önce iki kardeşte ya da ebeveynin biri ile çocukların birisinde bu hastalığı görmüştük fakat anne ve iki çocuğunda birden aynı hastalığın olması oldukça enteresan. Ayrıca üçünde de ameliyat gerektiren tarzda delik olması bizi başlangıçta düşündürmüştü" dedi.

Erkan ailesinin çocuklarından küçük olanının 7, diğerinin 10 yaşında ameliyat edildiğini anlatan Özkan, annenin ameliyatını yetişkin olması çocuklarıyla ilgilenmesi amacıyla sonraya bıraktıklarını kaydetti.

Bu ameliyatların nispeten basit olsa da ailenin hepsini aynı anda ameliyat etmenin soruna neden olabileceğine dikkati çeken Özkan, şöyle devam etti:
"Anne belki kendine bakabilir, eşinden de yardım alabilir ama ameliyat olmuş çocuğa bakmak kolay değildir. İki ameliyat olmuş çocuğa bakmak ise çok daha zordur. Hastalık masum seyirli olduğu için de ameliyatları sıraya koyduk. Birer yıl arayla iki çocuk ve annesinin ameliyatını gerçekleştirdik. Önce küçük kardeş, sonra büyük kardeş, onlar iyileştikten sonra annenin ameliyatını yaptık. Şimdi hepsi iyileşti, bakım sorunlarını bitti."
- Hastalık ailenin bir ferdinde varsa diğerlerine de bakmak gerekir
Açık kalp ameliyatların 1,5-2 saat sürebildiğine işaret eden Özkan, ameliyattan sonraki dönemin de 5-6 gün sürdüğünü anlattı. Bir ay içinde kişinin normal hayatına döndüğünü dile getiren Özkan, "Ne olursa olsun hastalık ihmal edilmemeli. Hasta 30 yaşında da ameliyat edilebilir, 70 yaşında da 3 yaşında da. Özellikle bir çocukta varsa diğerine de bakmak iyidir. Diğerinde de varsa tüm aileyi taramak gerekir. Sonuçta bütün aileyi ameliyat ettik ve risklerden arınmış şekilde hayatlarına devam edecekler" diye konuştu.

Özkan, çocukların ve yaklaşık 4 ay önce son olarak ameliyatı gerçekleşen annenin rutin kontrollerini yaptıklarını, durumlarının çok iyi olduğunu kaydetti.

- "Ameliyattan sonra dünyaya yeniden gelmiş gibiyim"
Kendisi ve her iki çocuğunun da sağlığına kavuştuğu için çok mutlu olduğunu dile getiren 31 yaşındaki anne Saliha Erkan, sağlıklarına kavuşmalarını sağlayan Doç. Dr. Süleyman Özkan'a teşekkür etti.
Çocukları kendisinde kalp hastalığı bulunduğunu öğrendiklerini ama maddi imkansızlıklar nedeniyle tedavi olamadıklarını anlatan Erkan, "Bir gün Süleyman Özkan hocamızla karşılaştık. Sağ olsun, ameliyatlarımızı yaptı, hepimiz sağlığımıza kavuştuk. Ameliyattan sonra dünyaya yeniden gelmiş gibiyim, Allah kendisinden razı olsun" dedi.

Kendisi ve iki oğlunun yapılan planlamayla birer yıl arayla ameliyat edildiklerini belirten Erkan, "Benim için tek önemli şey, çocuklarımın sağlıklarına kavuşmalarıydı. Oğlum Mehmet şimdi 12, Furkan 10 yaşında ve oldukça sağlıklılar" diye konuştu.

Baba Cemil Erkan ise ilk oğlunun doğumundan ameliyatlar gerçekleşene kadar çok büyük zorluklar çektiklerini, ameliyat yapılarak ailesinin sağlıklarına kavuşmalarıyla sevinç yaşadıklarını söyledi.

Çocuklarının rahatsızlıklarını öğrendikten sonra sürekli doktora gittiklerini ifade eden Erkan, maddi imkansızlıklardan dolayı uzun süre eşi ve çocuklarının ameliyatlarını yaptıramadıklarını vurguladı.
Erkan, Süleyman Özkan tarafından iki oğlu ve eşinin ameliyatlarının yapıldığını kaydederek, "Şimdi sağlıklarına kavuştular. Süleyman hocamın ellerine sağlık, Allah kendisinden razı olsun" ifadesini kullandı.
Kaynak: AA