Yine Kar Yağmadı, Asırlık Gelenek Özleme Dönüştü

Ağlı ve Küre ilçelerinde yeterli kar yağmaması nedeniyle 4 asırdan beri düzenlenen geleneksel kızak yarışları birkaç yıldır yapılamıyor.

Şubat ve mart aylarında çeşitli etkinliklerle sürdürülen kızak yarışı geleneği, birkaç yıldır istenen düzeyde kar yağmaması nedeniyle yapılamıyor.
İlçe sakinlerinin 130-140 santimetre uzunluğunda erik ağacından yapılan kızaklarını yarıştırmak için hevesle beklediği şubat ve mart aylarında, geçmiş yıllara göre kar yağışının yok denecek kadar az olması, 400'ü aşkın yıllık geleneği özleme dönüştürüyor.
Ağlı Belediye Başkanı Muharrem Dinç, AA muhabirine, 400 yıllık geleneği yaşatmak, tarihi kızakları tekrar alanda görmek için kar yağmasını hasretle beklediklerini söyledi.

Kar örtüsünün üzerine dökülen suyun donmasıyla özel pist oluşturarak kızak yarışları yaptıklarını anlatan Dinç, "Yörede yaşayan ecdadımız, atalarımız kendi aralarında böyle bir eğlence tertiplemiş. Kızak yarışı yapanlar, evde dedelerinden kalan kızakları bugüne kadar saklayanlar, hasretle kar yağışını bekliyor. İki yıldır kar yağışı olmadığından yarış yapılamıyor" diye konuştu.

- Her kızağın öyküsü var
Dinç, geçmişten bugüne kadar kızak yarışlarının çok iddialı geçtiğini kaydetti.

Dinç, şöyle konuştu:
"İnsanlar, tarım ve hayvancılıkla uğraştıkları için bu yarışmalarda ödül genelde hayvandır. 400 yıllık güzel bir geleneğimiz. Kızaklar erik ağacından yapıldığından kolay kolay çürümez. Çok da iyi muhafaza edilir. Her kızağın bir ismi ve farklı hikayeleri vardır. Örneğin, tarihi kızaklardan Yanımalak'ın hikayesi de çok farklıdır. Zamanında bu kızağı satan kişi kızak için bir manda ve yanında da malak istemiştir. O yüzden de kızağın adına 'Yanımalak' denilmiştir. Gurbetten gelenler ve ilçede kalanlarla festival havasında geçen kızak yarışına yoğun katılım oluyor. Bu geleneği yaşatmak için tek ihtiyacımız kar yağışı."
Küre Belediye Başkanı Kamil Aydınlı ise kızak yarışlarıyla hem ilçeyi hem de ata sporunu gündemde tutmak istediklerini vurgulayarak "Kızak sporunu Türkiye Geleneksel Spor Dalları Federasyonuna kaydettirdik ancak yarışları 5 yıldır kar olmaması nedeniyle yapamıyoruz" ifadesini kullandı.
Kaynak: AA