2014 Yerel Seçim Sonuçlarının Ekonomiye Etkisi

Kocaeli'de sivil toplum kuruluşlarının (STK) temsilcileri, yerel seçim sonuçlarının ekonomiye olumlu etkileri olacağı yönünde görüş belirtti.

Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Özdağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, seçimlerin demokratik ortamda yapıldığını, seçim süreci boyunca söylenenlerin ve yapılanların geçmişte kaldığını söyledi.

"Halkın teveccühü ve tercihi her zaman başımızın üstünde oldu" diyen Özdağ, istikrarın, ekonomiye fayda sağladığını her zaman söylediklerini kaydetti.

Dövizde belli oranda geri çekilme, borsada yukarı yönlü seyir olduğuna dikkati çeken Özdağ, "Beklentimiz o ki iş dünyası için en önemlisi kredibilitenin uygun ve faizlerin düşük olması. Büyüme endeksi de yüksek çıktı. Bunlarla beraber faizlerin gerileyeceğini, yeniden yatırım ortamının oluşacağını ve bu süreçle piyasaların hareketleneceğine inanıyorum" şeklinde konuştu.

Özdağ, şöyle devam etti:
"Önümüzdeki dönemde bunu daha çok üretim odaklı yatırımlara doğru gayretimiz olacak. Önümüzdeki günlerde faizin gerileyeceğini, döviz kurlarının olması gereken yere geleceğini düşünüyoruz. Sadece cari açığı kapatacağız mantığı ile de tüketimi yavaşlatmak yerine, ikisinin beraber yönetilebilmesi gerekir."
- KSO Başkanı Zeytinoğlu
Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, seçimlerden hükumetin başarılı çıktığını ifade ederek, halkın seçimlere gösterdiği katılımın önemli olduğunu kaydetti.

Halkın istikrardan yana oy kullandığını düşündüklerini belirten Zeytinoğlu, "Son 5-6 aydır maalesef birçok karışık veri gelmeye başladı.

Bunlara baktığımız zaman sanayicilerden kar eden de zarar eden de olmuştur ama hiçbir zaman manipülasyonla, kurlardaki hareketlerle para kazanmak gibi hedefimiz olamaz" diye konuştu.

Düzenli, değerli TL ile çok daha mutlu olduklarını aktaran Zeytinoğlu, seçim öncesi yaşananların ülke ekonomisini olumsuz etkilediğini düşündüklerini vurgulayarak, "Her ne kadar veriler iyi geldiyse de bu seçim dönemi olmasaydı, ekonomik anlamda veriler daha iyi gelecekti" diye konuştu.

- MÜSİAD Şube Başkanı Şengün
Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Kocaeli Şube Başkanı Başkanı Recep Bilal Şengün de halkın tarihi bir dönemeci daha geride bırakarak, geleceği için kararını verdiğini ve bunu hür iradesiyle sandığa yansıttığını söyledi.

"Sonuçlar ne olursa olsun, ortaya çıkan neticede sağduyu ve aklıselim düşünce kazanmıştır" diyen Şengün, milletin iradesine farklı yöntemlerle ipotek koymaya çalışanların, siyasi yarışta, siyaset dışı müdahalelerden medet umanların, halkın takdirinden gereken dersleri çıkarmaları gerektiğini vurguladı.
Şengün, şöyle dedi:
"Diğer taraftan, bu sonuçlar, iktidara güçlü destek anlamı taşırken, aynı zamanda, daha fazla sorumluluk da yüklemiştir. MÜSİAD olarak, biz iş adamları, her zaman, huzur, güven ve pozitif istikrardan yana olduğumuzu ifade ettik. Sonuçlar, milletimizin de tercihinin bu yönde olduğunu net şekilde ortaya koymuştur. MÜSİAD olarak, bir kez daha, bu zor süreçten alnının akıyla çıkan milletimize, demokrasinin temel unsuru seçme ve seçilme hakkının sağlıklı işlemesine vesile olan herkese, teşekkür ediyor, yerel seçimlerin ülkemize hayırlı olmasını diliyoruz."
- TÜMSİAD Şube Başkanı Yılmaz
Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Şube Başkanı Erdoğan Yılmaz ise seçim öncesi beklentilerinin bu yönde olduğunu, sonuçların ekonomiye ve piyasalara olumlu yansıyacağına inandıklarını söyledi.

"Türkiye'de şu anda ciddi ihracat, herkesin işi olduğu için istikrarın kötüye gitmesini kimse istemez" diyen Yılmaz, vatandaşların parti gözetmeden, istikrarın sürmesi noktasında iradelerini sandığa yansıttıklarını ifade etti.

Türkiye'nin büyüme oranının yüzde 4 olarak açıklandığını, yurt dışından da olumlu mesajlar geldiğini aktaran Yılmaz, hükumetin güven tazelediği yönünde mesajlar aldıklarını dile getirdi.
İş adamlarıyla konuştuklarında, olumlu şeyler söylediklerini, özellikle yaz ayına girerken istikrarın sürmesinin piyasalara olumlu yansıyacağını düşündüklerini kaydeden Yılmaz, "Türkiye'nin büyüme oranı yüzde 4 olarak açıklandı. Veriler şu anda iyi geliyor. Yurt dışından da Türkiye için olumlu mesajlar geliyor. 'Hükumet güven tazeledi' söylemleri var" değerlendirmesinde bulundu.
Milletvekilliği ile cumhurbaşkanlığı seçimlerinin bir arada yapılması gerektiğini belirten Yılmaz, insanları üst üste iki seçim yaparak yormaya, yıpratmaya gerek olmadığını, seçimlerin bir arada olmasında fayda bulunduğunu savundu.
Yılmaz, yaklaşık bir aydır doların en düşük seviyesinde olduğuna işaret ederek, "Halk, istikrar istedi, biz de kaos ve kavga istemiyoruz. Beklentimiz gerçek oldu. Kazanan Türkiye oldu" ifadesini kullandı.
Kaynak: AA