Bm İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Amos Açıklaması

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından geçen ay kabul edilen 2139 sayılı tasarıdan sonraki ilk raporunu BM Genel Sekreteri'ne sunan Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Durumlar Koordinatörü Valerie Amos, Suriye'de 2139 sayılı insani yardım kararına uyulmadığını ve kararın kabülünden bu yana kuşatılmış bölgelerde yaşayanların sadece yüzde 6'sına ulaşılabildiğini bildirdi.

BMGK üyeleri, bugün yaptıkları kapalı toplantıda, geçen ay kabul edilen ''Suriye'deki tarafların insani yardım ulaştırılmasına izin vermeleri, kentlerdeki kuşatmaları kaldırmaları ve ayrım gözetmeden yapılan hava saldırılarını sonlandırmalarını'' isteyen 2139 sayılı karara uyulup uyulmadığı konusu başta olmak üzere Suriye'deki son gelişmeleri görüştü.
BMGK Dönem Başkanı, Lüksemburg BM Daimi Temsilcisi Sylvie Lucas'ın başkanlık ettiği toplantıda konuşan Valerie Amos, son bir ay içinde, Suriye'deki kuşatılmış bölgelerde yaşayan insanların sadece yüzde 6'sının yardım alabildiğini belirtti.

Amos, ''Konsey'in 2139 sayılı kararının kabulünün üzerinden 1 ay geçtikten sonra Suriye'deki milyonların durumunda düzelme olmadı'' dedi.

Amos ayrıca Suriye rejiminin varil bombası kullanımına devam etmesinin, "uluslararası hukukun apaçık bir ihlali" olduğunu belirterek, geçen 4 hafta boyunca şiddetin arttığını aktardı.
BMGK toplantısına başkanlık eden Büyükelçi Lucas ise BMGK kararından bugüne durumun sadece kötüleşmeye devam ettiğini ifade etti.

ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power da raporun üzücü olduğunu ve Suriye rejiminin BMGK kararından doğan yükümlülüğüne uymadığını belirtti.

Power, Suriye'de muhtaç kişilere yardım ulaştırılamamasından rejimi sorumlu tuttu.
BMGK'nın veto yetkisi bulunan 5 üyesinden biri olan İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Mark Lyall Grant da 2139 sayılı BMGK kararının kabulünden sonra çok az bir ilerleme sağlandığını ve gerekli adımların hala atılmadığını söyledi.

Suriye rejiminin bunda çok büyük bir sorumluluğu olduğunu belirten Büyükelçi Grant, varil bombalarının kullanımının devam ettiğini ve rejimin saldırıları yüzünden günlük ölü sayısının 200'den fazla kişiye ulaştığını ifade etti.

BMGK'da görüşülen raporda, Suriye'de, ''Rastgele ve orantısız saldırıların" kitlesel sivil ölüm ve yaralanmalarına, insanların zorla yerlerinden olmalarına yol açtığı bildirildi.

Sivillerin hava saldırıları dahil, varil bombalarıyla gerçekleştirilen saldırılara maruz kaldığı da raporda yer aldı.
Suriye'de çatışmanın başlangıcından bu yana 146 bin kişinin öldüğü ve 680 binden fazla kişinin yaralandığını belirten BM kaynaklarına göre, 2 milyon 600 bin kişi sığınmacı durumuna düştü, 6 milyon 500 bin kişi ülke içinde göç etmek zorunda kaldı ve 9,3 milyon kişi yardıma muhtaç hale geldi.

Kaynak: AA