Rabiatul Adeviyye Meydanı'nda Darbe Karşıtlarına Yapılan Müdahale

Mısır'daki Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek İçin Ulusal İttifak Hareketi, Mısır İnsan Hakları Ulusal Konseyinin, Rabiatul Adeviyye Meydanı'nda göstericilere yapılan müdahaleyle ilgili hazırladığı raporu kabul etmediklerini açıkladı.

Ulusal İttifak yöneticilerinden Mecdi Salim, Mısır makamlarının başkent Kahire'de açıklama yapılmasını engellemesinin ardından İstanbul'da düzenlenen basın toplantısında, "Mısır halkına savaş ilan eden ordu, Ulusal Konsey'in yayımladığı raporla gün gibi açık bir gerçeğin üzerini örtmeye çalışmıştır. Bu, darbecilerin, sivil yönetime el konulmasına karşı çıkarak yapılan barışçıl gösterilere müdahale etmek, insan hakları ve ifade özgürlüğüne dair her türlü olguyu çiğnemek, kan akıtmak, cesetleri yakmak ve sivilleri tutuklamak gibi eylemleri daha önceden planladığını gösteriyor" dedi.

Ulusal İttifak üyelerinden eski milletvekili Nizar Gurab da raporu kabul etmediklerini belirterek "Askeri yönetime bağlı malum konseyden çıkan rapor, yanıltıcı ve gerçekleri saptırmayı hedefliyor" değerlendirmesinde bulundu.
Raporda, gösterilere müdahale sırasında yaşamını yitirenlerin sayısına ilişkin verilen bilgilerin gerçeği yansıtmadığını ifade eden Gurab, "Elimizdeki bilgilere göre, olaylarda yaklaşık 3 bin kişi hayatını kaybetti, 5 bine yakın gösterici yaralandı. Cesetler yakıldı. 790 kişi gözaltına alındı. 250 kişiden ise haber alınamıyor. Ayrıca müdahale sırasında doktorlar ve ilk yardım ekipleri de hedef alındı. Bu da müdahalenin, meydandaki silahlı kişileri hedef aldığı yönündeki iddiaları çürütüyor" diye konuştu.

Mısır İnsan Hakları Ulusal Konseyinin 2013 Ağustos'unda Rabiatul Adeviyye Meydanı'ndaki darbe karşıtı göstericilere yapılan müdahaleye ilişkin hazırladığı raporda, "Rabiatul Adeviyye'de hayatını kaybeden 632 kişiden yüzde 88'inin ateşli silahlarla vurularak öldürüldüğü, ordu güçlerinin göstericilerin dağıtılmasında taraf olmadığı, sadece kurumların güvenliğini sağladığı ve göstericilerin dağıtılması işinin polis tarafından yapıldığı" belirtilmişti.
Darbe karşıtı Ulusa İttifak da dün "Rabia Katliamı ve Vatan Sorunu" adıyla Rabia ve Nahda meydanlarındaki olaylarla ilgili gerçeklerin açıklanacağı bir basın toplantısı düzenleyeceğini duyurmuş ancak güvenlik güçleri resmi izin alınmadığını gerekçe göstererek toplantıya izin vermemişti.
Mısır'da darbe karşıtı gösterilerin merkezindeki Rabiatul Adeviyye Meydanı'ndaki göstericiler, 14 Ağustos 2013'te güvenlik güçlerinin müdahalesiyle dağıtılmış, olayda çok sayıda kişi hayatını kaybetmişti.
Kaynak: AA