Sağlık Bakan Yardımcısı Kafkas, Niğde'de Açıklaması

Sağlık Bakan Yardımcısı Agah Kafkas, "10 yıl önce Türkiye'nin 600 ambulansı vardı, bu ambulansların farklı modelleri ve farklı markaları vardı. Fakat ortak 2 tane özelliği vardı. Ağırlıklı olarak lastikleri hep kabaktı ve hepsinin tek özelliği mazot depolarında yakıt yoktu" dedi.

Kafkas, Niğde'de TOKİ tarafından yaptırılan Devlet Hastanesi'nin açılış töreninde yaptığı konuşmada, Niğde'de sağlık çalışanlarının sayısını ikiye katladıklarını söyledi.

Çanakkale şehitlerini andığını belirten Kafkas, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde Türkiye'de onurlu bir yürüyüşe çıkarken Türk siyasetini temize çektiklerini, Türkiye'de artık hiç bir şeyin eskisi gibi olmayacağını ve kimsesizlerin kimsesi olacaklarını kaydetti.

Kafkas, anne ve çocuk ölümlerinin geçmişteki kadar yaşanmadığına dikkat çekerek, "Çağdaş dünyada anne ölüm hızındaki azalma, çocuk aşılamasında dünya ölçeğinin önündeyiz. Türkiye'de en gelişmiş ülkelerde alınan hizmetlerin tamamından yararlanma noktasında gelindi. 2002 Türkiye'sinde zenginlerin ve memurların sağlık sorunu yoktu. Esnafsanız, sağlık hizmetlerinden yararlanamazsınız, işçiyseniz SSK hastanelerinin bodrumundaki 4 metrekarelik eczanede 50 santimetrelik penceresinden uzatılan ilaç kadar yararlanabilirdiniz. Ya da yeşil kartlıysanız size reçete verilir, reçeteyi de alır gidersiniz, o günün Türkiyesi'nde reçetenin parasını ödeyebilmek neredeyse servet gerektiriyordu. 10 yıl önce ilaç fiyatları yüzde 70 daha pahalıydı" diye konuştu.

Atatürk'ün "Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir" ülküsünü her gün daha yoğun şekilde hayata geçirmeyi amaçladıklarını ifade eden Kafkas, geçmişte de Mustafa Kemal Atatürk'ün bu sözünün hayata geçirildiği dönemlerde milletin huzur bulduğunu vurguladı.
Kafkas, Adnan Menderes ve Turgut Özal döneminde de devletin huzur bulduğunu belirterek, "Bugün de 10 yıldır, Türk siyasetini temize çeken anlayışımızla siyasetin ölçüsünü değiştirdik. Siyaset bilimcilerinin siyasete bakışını sorguladık. Hayatın her alanında son 10 yılda yaptığımız işleri cumhuriyet döneminde yapılan işlerle kıyaslayacak hale geldik. Ankara'dan Niğde'ye kadar duble yoldan geldik. Artık Türkiye'nin neresine giderseniz gidin, duble yollarla gidiyorsunuz. Cumhuriyet tarihi boyunca 6 bin kilometre yol yapılmış, bugünkü yol ise 17 bin kilometre" dedi.

Türkiye'de yoksul ya da hangi sosyal güvenlik kapsamında olduğuna bakılmaksızın ambulans uçağı, helikopterr tarafından halka hizmet verildiğinin altını çizen Kafkas, sözlerini şöyle sürdürdü:
"10 yıl önce Türkiye'nin 600 ambulansı vardı, bu ambulansların farklı modelleri ve farklı markaları vardı fakat ortak 2 tane özelliği vardı. Ağırlıklı olarak lastikleri hep kabaktı ama hepsinin tek özelliği mazot depolarında yakıt yoktu. Eğer hastaysanız ve hastanız varsa ve 112 ambulansına ihtiyaç hissediyorsanız deposuna mazot koyacak paranız da varsa ancak ambulanstan yararlanma imkanınız olurdu. Bugün şükürler olsun ki Türkiye'nin 3 bin 600 ambulansı var ve bu ambulanslar bildiğimiz sıradan ambulanslar değil. Yoğun bakım, obez, kar paletli, kar küreyici, helikopterlerimiz, uçaklarımız var. Eskiden filmlerde izlerdik, 'batılı ülkelerde oluyor, bizim ülkemizde de olur mu?' derdik. Hamdolsun ki bugün bizim ülkemizde de kim olduğuna bakılmaksızın zengin, yoksul ya da hangi sosyal güvenlik kapsamında olduğuna bakılmaksızın ambulans uçağımız, helikopterlerimiz tarafından halkımıza güzel hizmetler veriliyor."
- "112 Çağrı Merkezini meşgul eden hapis cezası alacak"
112 Acil Servis merkezini arayarak meşgul eden kişilere para ve hapis cezası uygulanacağını ifade eden Kafkas, "112 Acil Çağrı Merkezini arayan her 10 kişiden 9'u sahte arıyorsa ya sesimizi duymak için ya da işletmek için arıyorsa bu, ahlaki bir davranış biçimi midir? Şimdi açıktan söylüyorum, kanun çıkartık. Böyle arayan insanlara ceza vereceğiz. İlk etapta 280 lira ceza uygulanacak. Aynı kişi ikinci defa aradığında 560 lira ödeceyek. Bir daha olursa hapis cezası verilecek. Çünkü biz bu kadar dizaynlı ambulansı, doktoru, hemşireyi acile verdik ve buna gayret gösterdik. Onun için de son 10 yılda hayatta kalma süresi 5 yıl uzamıştır. Diğer iktidarlar insanların ömrünü törpülerdi, biz ise 5 yıl uzattık" diye konuştu.

Kafkas'ın konuşmasından sonra hastane hizmete açıldı.
Bu arada, törenden önce, hastane bahçesindeki şüpheli paket, fünyeyle patlatıldı. Paketten, süt dolu kap çıktığı bildirildi.

Kafkas, açılışın ardından Niğde Valisi Necmeddin Kılıç'ı ziyaret etti, askeri gazinoda şehit aileleri ile biraraya geldi.
Kaynak: AA