Erkek Bebeklerde İdrar Deliği Kontrol Edilmeli

Sünnet derisinin doğuştan itibaren gelişmemesiyle idrar deliğinin penis ucunda değil de daha aşağıda açılmasının, kısırlık ve psikolojik rahatsızlıklara neden olabileceği bildirildi.

Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Kadir Öymen Hançerlioğulları, AA muhabirine yaptığı açıklamada, idrar deliğinin normal yerinde olmamasının 100 çocuktan 1-2'sinde görülebildiğini söyledi.

Bu çocukların doğuştan itibaren idrarlarını penis ucundan değil de daha aşağıdan yaptığını ifade eden Hançerlioğulları, şöyle konuştu:
"Bu durum ailelerde de çocuklarda da çok ciddi sorunlara neden olabilmekte. Bu hastalığa eşlik eden ek rahatsızlıklar bulunmakta, özellikle inmemiş testis, su fıtığı dediğimiz durumlar ve böbrek rahatsızlıkları, ek olarak da yüzde 90 kısmında görülen penis eğriliği bunlara eşlik etmekte. 2-6 yaş, çocukların psikolojik olarak etkilendiği dönem olması dolayısıyla idrar deliği normal yerinde bulunmayan çocukları 2 yaşa kadar ameliyat ediyoruz, ameliyat edilmediği takdirde ileride kısırlıkla sonuçlanabilmekte."
- Karşıya idrar yapamama psikolojik sorun yaratıyor
Hançerlioğulları, hastalığı bulunan çocukların idrarlarını ayakta yapmak istemediklerine dikkati çekti.
Çocukların idrarlarını oturarak yapmak istediğini vurgulayan Hançerlioğulları, "Düşünün ki idrar yaparken sürekli etrafı kirletme şeklinde, karşı tarafa idrarını yapamayıp aşağıdan idrar kaçırma şeklinde oluyor. Durum böyle olunca çocukta psikolojik sorunlara da neden olabiliyor, belli bir yaştan sonra okulda, arkadaşlarının yanında psikolojik sorunlar yaşayabiliyor" diye konuştu.

- Ameliyata kadar sünnet ettirilmemeli
Sünnet derisinin gelişememesi hastalığının halk arasında "peygamber sünneti, doğuştan sünnetli ve yarım sünnetli" şeklinde tarif edildiğini dile getiren Hançerlioğulları, "Sünnet derisinin özellikle alt kısmının gelişmemesiyle oluşan bir olgudan bahsediyorum. Bunlara özellikle eşlik eden, idrar deliğinin en üstte değil de daha aşağıda açılmasıyla alakalı bir durum" dedi.

Hançerlioğulları, bazı ailelerde "oğlum oldu, ne kadar güzel, bunun bir an önce sünnetini de yaptıralım" şeklinde bir düşünce olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Yeni doğan sünneti çok popüler. Çocuk, doktor değil de bir sünnetçi tarafından sünnet edildiğinde hastalık gözden kaçırılabiliyor. Sünnet edildiğinde biz ameliyatta sünnet derisini kullanamıyoruz ve bu da ameliyatı olumsuz etkiliyor. Sünnet edilmeyen çocuklarda aşağıda olan idrar deliğini yukarıya taşımada sünnet derisinden çok faydalanıyoruz. O sünnet derisi olmadığında, kendine ait olmayan bir yama gerektiği zaman dışarıdan yamalarla ile tedavi edebiliriz ama o bölgede olan deriyi kullanmak çok daha faydalı."
Kaynak: AA