Diyarbakır'da Üç Boyutlu Rahim Ameliyatı Yapıldı

Dicle Üniversitesi (DÜ) Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde, Güneydoğu Anadolu bölgesinin ilk üç boyutlu kapalı rahim ameliyatının (Laparoskopik Histerektomi) gerçekleştirildiği bildirildi.

DÜ Kadın Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Talip Gül, yaptığı açıklamada, kapalı rahim ameliyatının bölgede ilk kez 3 boyutlu teknolojiyle yapıldığını söyledi.

Üniversite hastanesinin Güneydoğu'da yüksek riskli hastalar için bir referans merkez olduğuna dikkati çeken Gül, "Daha ileri cerrahi teknolojileri de bölüm olarak takip ediyoruz" dedi.

Ameliyatı gerçekleştiren Doç. Dr. Muhammet Erdal Sak ise bölüm olarak jinekolojik endoskopik gelişmeleri yakından izlediklerini ifade ederek, bu kapsamda üç boyutlu laparoskopik rahim ameliyatını bölgede ilk kez denediklerini kaydetti.

Üç boyutlu rahim alma ameliyatının, kist ve benzeri bazı durumlarda uygulandığına işaret eden Sak, şunları söyledi:
"Bu ameliyat, normal ameliyatlardan farklı. Üç boyutlu ameliyat, hasta ve doktor açısından ameliyat konforu sağlıyor, yara yeri açılması riskini azaltıyor, hastanede kalış süresini kısaltıyor. Özellikle kilolu hastalarda bu ameliyat yara yeri enfeksiyonuna karşı da son derece faydalı. Bu ameliyat türü hekim ve hasta konforu açısından son derece olumlu bir gelişme. Bu konuya ilişkin son 2 yılda 2 ayrı toplantı gerçekleştirdik."
Kaynak: AA