'Mamutlar Değişen Bitki Örtüsüyle Yok Oldu'

Buzul Çağı'nda soyları tükenen mamutların bitki örtüsünün değişimiyle yok oldukları bildirildi.

Kopenhag Üniversitesi biyologlarından Profesör Eske Willerslev'in başkanlığındaki uluslararası bir ekip, kutuplardaki buzullarda bulunan Buzul Çağı hayvanlarının DNA örneklerini ve sindirim organlarındaki besinleri inceledi. Elde edilen sonuçlar, söz konusu hayvanların beslenmelerinin zamanla zayıfladığını gösterdi.
Profesör Willerslev, haftalık bir bilim dergisinde yayınlanan makalesinde, 50 bin yıl öncesine ait Kuzey Kutbu'ndaki bitki örtüsü ve devasa hayvanların beslenme düzenini araştırdıklarını belirterek Buz Çağı'nın devasa hayvanlarının toplu yok oluşlarının arkasındaki gerçek nedeni keşfettiklerini bildirdi.
Ekibindeki uluslararası meslektaşlarıyla kutup boyunca donmuş buluntulardaki yiyecek kalıntıları ve DNA örnekleri üzerinde çalıştıklarını ve sonuçların, Buz Devri'ndeki mamut ve yünlü gergedanlar gibi hayvanların önceleri "forb" denilen daha zengin bir bitki türüyle beslendiklerini ortaya koyduğunu ifade eden Willerslev, 15-25 bin yıl öncesindeki buzul devri bölümünde forb çeşitliliğinin, iklim daha soğuk ve kuru olduğunda ortadan kalktığını kaydetti.

Willerslev, iklim yaklaşık 10 bin yıl önce yumuşadığında ise çimenlerin bu memelilerin asıl yiyeceği olan forbların yerini tutarak açlıktan ölüme sürüklediğini yazdı.
Çalışmalarının, şimdiye kadarki genel kabulü değiştirdiğini bildiren Danimarkalı araştırmacı, şimdiye kadar soyları tükenen Buzul Devri dev hayvanlarının iklim değişikliğiyle yok olduklarının düşünüldüğünü ancak bunun delillerinin gösterilmesinde yetersiz kalındığı belirterek "Önceki çalışmalarımızdan iklimin bu hayvan popülasyonunu dalgalandırdığını biliyorduk fakat nasıl olduğunu bilmiyorduk. Bu çalışmayla artık protein zengini forbların yetersizliğinin bu değişimdeki anahtar olduğunu biliyoruz" ifadesini kullandı.
Kaynak: AA