Bir Asır Önce Tespit Edilen Petrol Bu Yıl Çıkarıldı

Siirt'in Eruh ilçesinde bulunan 42,3 gravitede petrolün Sultan 2. Abdulhamit Han'ın 1901 yılında Alman ve Türk mühendislere yaptırdığı haritada belirtilen 12'nci bölgede çıktığı tespit edildi.

Uzmanlar, "Petrol yok" diye 40 yıl önce kapatılan petrol kuyusunun 500 metre yakınındaki Doğu Sadak-1 Petrol Arama Kuyusunda yaklaşık 4 aydan bu yana süren çalışmalar sonucunda 2 bin 371 ile 2 bin 384 metreleri arasında 42,3 gravitede kaliteli petrolünün çıkması haritada 10, 11 ve 13 numaralarıyla gösterilen Batman, Botan vadisi ve Şırnak'ın Güçlükonak ilçesine kadar olan bölgede petrol bulunabileceğini belirtiyor.
Siirt Valisi Ahmet Aydın, AA muhabirine, Eruh ilçesine bağlı Bayıryüzü köyünde 42,3 gravitede petrol bulunan Doğu Sadak-1 Petrol Arama Kuyusunda sondaj çalışmalarının tamamlanarak, petrol üretimine başlandığını hatırlattı.
- "Petrol haritasının gerçek olduğu kesinleşti"
Sultan II. Abdulhamit Han'ın 1901 yılında Alman maden mühendisi Paul Groskoph ve Habip Necip Efendi'nin yer aldığı bir heyet oluşturduğunu ifade eden Vali Aydın, şöyle dedi:
"Yaklaşık 113 yıl önce Sultan Abdülhamit Han bu heyete kendi parasıyla Doğu ve Güneydoğu'da Kerkük ve Musul bölgelerini de kapsayan bir alanda petrole ilişkin harita hazırlanması talimatı veriyor. Baktığımızda bugün Kerkük ve Musul civarında petrol haritada gösterildiği gibi hızlı bir şekilde çıkarılıyor. Harita, bölgemizde de 10, 11, 12 ve 13'üncü bölgeler Batman, Botan Vadisi, Siirt ve Şırnak'ın Güçlükonak ilçesine kadar olan bölgede petrol olduğunu gösteriyor. Eruh'ta bulunan petrol Sultan Abdülhamit Han'ın yaptırdığı petrol haritasında belirtilen bölgede çıktı. Böylece Sultan Abdülhamit Han'ın petrol haritasının gerçek olduğu bir kez daha kesinleşti."
- "Petrol arama çalışmaları çok büyük can kayıplarına neden oldu"
"Bölgede 100 yılı aşkın süredir yürütülen petrol arama çalışmaları çok büyük can kayıplarına neden oldu. Daha önce bölgede araştırma yapan birçok mühendis ölü bulundu. Petrol yataklarının en yoğun olduğu Herekol, Gabar ve Cudi dağında terör olayları yaşanıyordu. Türkiye'de ve özelikle bölgede yabancı güçler petrolün çıkarılmaması için aktif rol oynuyordu" diyen Vali Aydın, bölgede yaşayan vatandaşların bölgedeki petrolün varlığından haberdar olduğunu vurguladı.
Vali Aydın, işin tekniği konusunda çalışma yürütenlerin haritanın doğruluğunu teyit ederek petrolün çıkarılması için bir an evvel çalışmalara başlanması gerektiğini ifade ettiğini dile getirerek, haritanın kaynak olarak kullanılarak bölgede ciddi bir araştırma yapılmasını istedi.
- "Petrol şirketlerini bölgeye davet ediyoruz"
Sultan Abdülhamit Han'ın yaşadığı dönemde petrolün önemine ilişkin öngörüsünün olduğunu, petrolün değerini bildiğine işaret eden Aydın, şunları kaydetti:
"Yaklaşık 40 yıl önce İngiliz ve Amerikan firmaları bölgede petrol çıkardıktan sonra kuyuları kapatıp gittiler. Geçmişte Herekol Dağı'nda da petrol kuyusu açılmış ve olaylar ile rezerv miktarının tam tespit edilememesi gerekçe gösterilerek kapatılmış. 20-30 yıl önce çok ekonomik olmayabilir ama petrol fiyatındaki artışla petrol çıkarılması günümüzde son derece önemli. Bu kapsamda petrol arama çalışmalarına yeniden başlanmasında fayda olacaktır. Bu harita kaynak yapılıp bu bölgede araştırma şirketleri ve TPAO tarafından araştırma yapılmasını bekliyoruz. Nasıl Aladdin Middle East Petrol Arama Şirketi Eruh'ta petrol çıkardıysa bu işe gönül vermiş şirketleri de bölgeye davet ediyoruz."
Eruh Ziraat Odası Başkanı Metin Sayın da Eruh'ta ülke ekonomisine katkı sağlayacak çok kaliteli petrol bulunduğunu vurgulayarak, Sultan Abdülhamit Han döneminde hazırlanan petrol haritasının gerçeği yansıttığını söyledi.

- "Kuyuları 'petrol yok' diyerek kapattılar"
Haritada 12'nci bölge olarak görülen Eruh'ta bu ay petrol çıkarılmaya başlandığını anlatan Sayın, "1974 yılında çıkarılan Petrol Kanunu ile yabancılara petrol arama izni verildi.

ABD ve İngilizler bölgede petrol arama çalışmaları yaptı. Açılan kuyuları 'petrol yok' diyerek kapattılar" diye konuştu.

Sayın, o dönem Eruh'ta da kuyular açıldığını ve daha sonra aynı gerekçe ile kuyuların kapatıldığını vurgulayarak, şöyle konuştu:
"İlçemizde kapatılan kuyunun 500 metre yakınındakaliteli bir petrol bulundu. Bu petrolün üretimine başlandı. Bölgemizin bir petrol denizi üzerinde olduğunu ve yüksek bir petrol rezervi olduğunu biliyoruz. Çözüm sürecinde bu petrolün çıkarılıp ülke ekonomisine katkı sağlaması için çalışmaların hızlandırılmasını istiyoruz."
Sayın, çıkarılan petrolden elde edilecek gelirden Siirt ve Eruh ilçesinin gelişmesinde kullanılmak üzere pay ayrılarak yerel kaynaklara aktarılmasını istediklerini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA