İngiltere Dışişleri Bakanı Hague Açıklaması

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, uluslararası toplum tarafından destek verilmemesi durumunda Ukrayna ekonomisinin çökmesinin an meselesi olduğu uyarısında bulundu.


İngiltere Dışişleri Bakanı Hague, İngiliz Parlamentosu’nun alt kanadı olan Avam Kamarası’nda yaptığı konuşmada Ukrayna’da yaşanan son gelişmelerin ortaya çıkardığı ekonomik sorunlara değindi. Ukrayna’nın mali durumunun mevcut haliyle çok ciddi olduğunu ve dışarının yardımı olmadan sürdürülebilir olamayacağını dile getiren Hague, ülkede yaşanacak bir ekonomik krizin ülkenin istikrarına tehdit oluşturduğunu ve daha geniş çapta hasar verici sonuçlara yol açabileceğini ifade etti.

Bu hafta Washington’a düzenleyeceği ziyareti çerçevesinde ABD’li mevkidaşı John Kerry ve Uluslararası Para Fonu (IMF) ile de Ukrayna meselesini görüşeceğini söyleyen İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Ukrayna’nın, ihtiyacı olan mali destek ve teknik önerileri alabileceği en iyi yerin IMF olduğunu belirtti.

Söz konusu desteğin Kiev’de yeni kurulacak hükümet tarafından talep edilmesi durumunda hızlı bir şeklide verilebileceğini ancak desteğin alınabilmesi için reformlara bağlılık gerektiğini kaydeden Hague, “Desteğin alınabilmesi, istikrarlı ve meşru bir hükümetin yerini almasının yanı sıra, ekonomik istikrarın sağlanması için ihtiyaç duyulan reformlara bağlılık gerektiriyor. Uluslararası mali yardım bazı koşullar olmadan ve düzgün bir şekilde değerlendirileceği açıklığa kavuşmadan yapılamaz” şeklinde konuştu.

Hague, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Ukrayna ekonomisine ilişkin bir telefon görüşmesi yaptığını fakat Ukrayna Devlet Başkanı Yanukoviç’i AB ile ortaklık anlaşması imzalamaması yönünde ikna etmek amacıyla Moskova tarafından önerilen kurtarma paketinin gönderilip gönderilmeyeceği konusunun açıklığa kavuşmadığını dile getirdi. AB’nin teklifinin ise hala masada olduğuna dikkat çeken Hague, ancak bunun Ukrayna için Rusya veya Avrupa ile işbirliği arasında “bağlayıcı bir seçim” haline gelmemesinin hayati önem taşıdığını söyledi.

Hague, “Bu, Ukrayna’nın Rusya ve AB arasında yapacağı bir seçimle değil, ülkenin gelecek için demokratik bir yola sokulmasıyla alakalıdır. Ukrayna halkının kendi geleceklerini belirlemeleri konusunda özgür olmalarını istiyoruz” dedi

İngiliz Dışişleri Bakanı, AB ile Rusya arasındaki iletişim kanallarının açık olmasının da yüksek derecede önem taşıdığının altını çizdi.
Kaynak: İHA