İran İle 5+1 Ülkeleri Arasındaki Nükleer Görüşmeler Viyana'da Başladı

BM Güvenlik konseyinin 5 daimi üyesi ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa ile Almanya'nın oluşturduğu 5+1 ülkeleri ile İran arasındaki nükleer görüşmeler BM Viyana ofisinde başladı.

Basına kapalı başlayan görüşmelerde İran ile 5+1 ülkeleri arasında geçen yıl kasımda Cenevre'de imzalanan anlaşmanın uygulanmasına ilişkin gelişmeler ile 6 aylık sürecin ardından İran'ın nükleer programına ilişkin atacağı yeni adımların ele alınacağı belirtiliyor.
Görüşmelere yakın diplomatik kaynaklar İran'ın Cenevre anlaşmasanın öngörüdüğü gibi sahip olduğu yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş yaklaşık 196 kilogram uranyumun yarısını yüzde 5 oranına düşürdüğünü ve geri kalanını da nükleer tesislerinde yakıt olarak kullanmaya başladığını bildirdiler.
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansının (UAEA) İran'da geçtiğimiz hafta yaptığı denetimlerde de İran yönetiminin Cenevre anlaşmasının uygulanmasına sadık kaldığı yolunda rapor verdiklerini belirten diplomatik kaynaklar UAEA Genel Direktörü Yukiya Amano'nun da bugünkü görüşmelere katılarak taraflara İran nükleer tesislerinde yapıtıkları gözlem ve denetimler hakkında bilgi sunduğunu belirttiler.
Görüşmelere 5+1 ülkelerinin yanısıra AB Güvenlik ve Dışpolotika Yüksek temsilcisi Catheriortak basın ne Asthon da katıldı.


Görüşmelere ev sahipliği yapan Avusturya dışişleri bakanlığı ile BM Viyana ofisi yetkilileri 20 Şubat Perşembe günü sona ermesi öngörülen görüşmeler hakkında Asthon ile İran Dışişleri bakanı Zarif'in ortak basın toplantısında bilgi vereceğini bildirdiler.
Bu arada İran dışişleri bakanı Muhammed Cevad Zarif görüşmelerden önce Avusturya Cumhurbaşkanı Heinz Fischer tarafından kabul edildi. Zarif'in, Viyana'da bugün başlayan görüşmeler hakkında bilgi sunduğu bildirildi.


AB temsilcisi Catherine Asthon'un sözcüsü Michael Mann, görüşmelerin başlaması öncesi basına yaptığı açıklamada, "kimsenin bu görüşmelerden nihai bir anlaşma beklemediğini ancak ilerleme kaydedilmesini beklediklerini" söyledi.


Mann, görüşmelerin amacının, İran ile 5+1 ülkeleri arasında gelecekte yapılması öngörülen müzakerelerin çerçevesini çizmek olduğunu kaydetti.

Kaynak: AA