Gübre Sorunu, Biyogaz Projesine Dönüştü

Ahi Evran Üniversitesi ile Kırşehir Kent Konseyi'nin düzenlediği Tarım Çalıştayı'nda gündeme getirilen besi işletmelerinin gübre atığı sorunu, biyogaz tesisi projesinin doğmasına neden oldu.

Kent Konseyi Başkanı Tahsin Üçgül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl kasım ayında Ahi Evran Üniversitesi ile Tarım Çalıştayı düzenlediklerini, buraya tarım ve hayvancılıkla uğraşan yaklaşık 600 çiftçinin katıldığını söyledi.

Amaçlarının, İstanbul et piyasasında önemli yeri olan Kırşehir'deki hayvancılığın sorunlarını ele alarak, çözüme kavuşturulması olduğunu ifade eden Üçgül, Yozgat yolundaki besi işletmelerinin sahiplerinin yaklaşık 15-20 bin hayvanın bulunduğu bölgedeki gübre atıklarını dökecek yer bulamadıklarını, bu konuda büyük sıkıntı yaşadıklarını dile getirdiklerini anlattı.
Üçgül, şöyle konuştu:
"Bizim Tarım Çalışma Grubu Başkanımız, aynı zamanda Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Şahin. Kırşehir tarımının sorunlarını ortaya koymak ve çözüm önerileri oluşturmak istedik. Üniversitemizden ciddi manada katkı oldu. İlimizin her yerinden çiftçilerimiz geldi. Sorunlarını sabahtan akşama kadar dinledik. İşletme sahipleri, hayvanların dışkılarının problem olduğunu, dökecek yer bulamadıklarını söylediler. 15-20 bin hayvandan bahsediyoruz o bölgede. Bu gübrelerin aslında ekonomik getiri açısından faydalı olduğunu ifade ettiler. Bu konuda fikir yürütürken, biyogaz tesisinin yapılması gündeme geldi. Proje hazırlanması benimsenince işin içine Ahiler Kalkınma Ajansı dahil edildi. Kırşehir Valimiz Özdemir Çakacak da konuya sahip çıktı. Ajanstan, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden, üniversiteden uzmanlarla birlikte Çiçekdağı ilçesinde bulunan özel sektöre ait biyogaz tesisinde incelemelerde bulunuldu. Tesisin sahibi yakından ilgilendi ve çalışma hakkında ayrıntılı bilgi verdi. Tarım Çalıştayı'nda gündeme gelen sorunlardan bir tanesi proje olarak Kırşehir'e dönmüş oldu."
Vali Çakacak'ın talimatıyla, 5 milyon liraya mal olması planlanan biyogaz tesisi için İl Özel İdaresi'nin proje hazırlandığını vurgulayan Üçgül, Ahiler Kalkınma Ajansı'nın (AHİKA) da desteğinin sağlandığını dile getirdi. Üçgül, AHİKA'nın Güdümlü Proje desteği kapsamında sağlayacağı 2,5 milyon liralık katkı için geçen Aralık ayında Vali Çakacak ile Ajansın Genel Sekreteri Mehmet Fatih Yıldız arasında sözleşme imzalandığını kaydetti.

Üçgül, biyogaz tesisinin Yozgat yolunda işletmelerin bulunduğu alana yapılmasının planlandığını ifade ederek, hayata geçirilmesi ile birlikte gübre atıklarından biyogaz enerji elde edileceğini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA