'Halk Eğitim Merkezi Değil Ruh Sağlığı Merkezi'

Adıyaman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Toplum Ruh Sağlığı Merkezinde tedavi gören hastalara, spor ve mesleki eğitimin yanında KPSS sınavına yönelik hizmet veriliyor.

Yaklaşık 2 yıl önce hizmete açılan merkezde psikiyatri hastaları için tıbbi tedaviye ilave olarak farklı teknikler de uygulanıyor. Merkez yönetimi bu kapsamda hastalara yönelik masa tenisi, resim, voleybol ve ebru sanatı gibi etkinlikler düzenleniyor. Usta öğreticilerden ebru sanatının inceliklerini öğrenen hastaların bu sayede daha çabuk iyileştikleri belirtiliyor.
Uyguladığı yöntemlerle farklılığını ortaya koyan merkezin en dikkat çeken hizmeti ise KPSS hazırlık kursu. Bir yandan tedavi olan hastalar diğer yandan kendilerine sunulan bu imkanla bir kamu kurumuna atanma şansı yakalıyor.
Kamu Hastaneleri Birliği Tıbbi Hizmetler Daire Başkanı Süleyman Kılınç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, psikiyatri hastalarının topluma kazandırılması için çeşitli etkinlikler düzenlediklerini söyledi.

Merkezde halen 110 kişinin tedavi gördüğünü ifade eden Kılınç, "Özellikle kronik şizofren ve ruh hastalığı teşhisi konulan hastaların eski günlerine dönmeleri için gayret gösteriyoruz. Bu kapsamda hem mesleki eğitim programı düzenliyor hem de spor aktiviteleriyle hastalarımıza farklı tedavi yöntemi uyguluyoruz. Bunda da başarılı olduğumuzu söyleyebilirim" dedi.


Kılınç, psikiyatri hastalarına ilaç tedavisinin öngörüldüğünü ancak kendilerinin tıbbi uygulamanın yanında sosyal metotları da kullandıklarını söyledi.

- Hastalara KPSS kursu
Merkezde sınavlara yönelik kurs da açtıklarını hatırlatan Kılınç, şöyle konuştu:
"Kronik şizofren olan bu hastalarımız aslında engelli sınıfına giriyor. Bunlara burada KPSS eğitimi veriyoruz. Şu ana kadar 6 hastamız buradan aldığı eğitimle memur oldu. İnşallah 4 arkadaşımız daha bir kuruma atanacak. Hastalarımızın sağlıklarına kavuşmalarının yanında bir meslek sahibi olmaları bizleri çok mutlu ediyor. İnşallah bu merkez bundan sonra da güzel çalışmalara imza atacak."
Psikolog Saim Şahin de psikiyatri teşhisi konulan hastaların öz güven, yalnızlık gibi sorunlarına yardımcı olduklarını dile getirdi.
Usta öğretici Kadriye Taşar ise ebru öğrenen hastaların ruhen rahatladığını vurguladı.
Hastalardan Alev Karakuş da merkez sayesinde yeni bir hayata başladığını söyledi.

Artık bütün ihtiyaçlarını kendisinin karşıladığını anlatan Karakuş, "Tedavi gördükten sonra özel sektörde işe başladım. İnşallah burada aldığım kurs sayesinde bir kamu kurumuna girmek istiyorum" diye konuştu.

Kaynak: AA