Erdoğan'ın kullandığı 'hervele' sözcüğü ne anlama geliyor?

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı anlatırken Erdoğan'ın kullandığı 'hervele' sözcüğü ne anlama geliyor?

Erdoğan'ın kullandığı 'hervele' sözcüğü ne anlama geliyor?
Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda düzenlenen törenle sahiplerine verildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na yönelik Batı medyasında başlayan ve Türkiye'de de Batı'dan kopyalanarak devam ettirilen linç kampanyasına da değindi.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın halkın sarayı olduğunu belirten Erdoğan, hızla büyüyen, yükselen Türkiye'ye böyle bir sarayın gerekli olduğunun altını çizdi.

Erdoğan konuyla ilgili şöyle konuştu:

"Biz büyük bir devlet olmanın gayreti içerisindeyiz ve bu gayretimizi de sürdüreceğiz. İstanbul'da bir Dolmabahçe Sarayımız var, hala onunla övünürüz. Bir Topkapı Sarayımız var, hala onunla övünürüz. Bizden sonra gelen nesillere 'Acaba bizden öncekiler bize ne bıraktı?' diye sorduklarında, ortaya koyduğunuz bir eseriniz var mı? Buna bakın, bununla övünün. 'Şu anda acaba Türkiye Cumhuriyeti Devleti nereden yönetiliyor, nereden yönetildi? '.Bu soruyu soranlara bir cevap vermek gerektiğinde işte bu cevabı, bu duruşuyla, bu saray verecektir. Burası Tayyip Erdoğan'ın sarayı değil. Burası Türk milletinin sarayıdır. Bu saray sadece Türk milletinin kendi imkanlarıyla inşa edilmiş olan bir saraydır. Bu sarayın içerisinde sadece Cumhurbaşkanlığının görevlileri çalışacaktır, iki, millet burada ağırlanacaktır. Biz bugün bakın bu salonda sizlerle bir araya gelebiliyoruz. Ama bundan önce bizim bir araya gelebileceğimiz bu tür imkanlarımız yoktu. Devlet başkanları geldiği zaman şu anda onurla, gururla onları burada ağırlamaya başladık. Tabii onlar da çok daha burada değerlendirmeler yapıyorlar."

"ARTIK BU MİLLET HERVELE YAPIYOR"


Erdoğan, "İslam Ansiklopedisi'nin içerisinde öyle zannediyorum ki 'hervele' kelimesi de yerini almıştır. Ben inanıyorum ki artık bu millet 'hervele' yapıyor. Bu çok önemli. Bunu yakalamak durumundayız. Bunu yakaladığımız anda inanıyorum ki özgüveni bu milletin daha da artacaktır, daha da farklı bakacaktır dünyaya. Dünya da Türkiye'ye farklı bakacaktır" dedi.

HERVELE NEDİR?


Erdoğan'ın söz konusu konuşmada kullandığı "hervele" sözcüğü ise birçok vatandaşın daha önce duymadığı bir sözcüktü.

Koşmak, koşar gibi süratlice yürümek, Bir kudsî hadiste: ".....kulum bana yürüyerek gelirse, ben ona hervele ile giderim..." (Buhârî, Tevhîd, 15; İbn Mâce, Edeb, 58) buyurulmaktadır. Hadiste geçen "hervele", koşmak diye terceme edilmiştir.

Kısa adımlarla koşarak, canlı ve çalımlı yürümek anlamına gelen hervele, sa'yin sünnetlerindendir. Safa ile Merve tepeleri arasında sa'y yaparken erkeklerin, yeşil ışıkla aydınlatılmış sütunlar arasında hervele yapması sünnettir. Kadınlar ise hervele yapmazlar.

El-Leys'e göre, yürüme ile koşma arası bir gidiştir. Şemmer'in et-Temîmî'den nakline göre "hervele"; çok süratli koşmanın iki derece daha yavaş olan üçüncü derecedeki bir koşma şeklidir-ki iki tarafa sallanarak koşmadır. (Ebu Mansur Muhammed b. Ahmed el-Ezherî; "Tezhib el-Luğğa ".

Fıkıh terimi olarak "hervele"; Mekke'de, Kâbe yakınlarında bulunan Safa ve Merve arasında sa'y ederken, iki tepe arasındaki vadiye gelindiğinde burayı süratlice geçmektir. Hanefî mezhebinde hervele yapmak sünnettir.