Gaziantep’te ‘zeytinlikler’ İçin Basın Toplantısı

Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu Genel Başkanı Abdullah Aysu ve Gaziantep Temsilcisi Karaca Bozgeyik, zeytinliklerin korunması için basın toplantısı düzenledi.

Gaziantep’te ‘zeytinlikler’ İçin Basın Toplantısı

Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti (GGC) Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen basın toplantısında, zeytinliklerin ülke açısından önemini anlatan Abdullah Aysu, zeytinciliğin ıslahı hakkında düzenlenen kanun tasarısını eleştirerek, “Zeytinlikler birer tesistir. Bu tesislerin yok edilmesine izin vermemeliyiz" dedi

Türkiye’de, pamuk, şeker pancarı gibi ürünleri üretemeyen çiftçilerin mecburen zeytin üreticiliğine yöneldiğini anlatan Aysu, şöyle konuştu: "Ama şimdi meclise bir kanun değişikliği sunuluyor. Mevcut yasada zeytinliklerin bulunduğu alanlarda 3 kilometre mesafesine kadar toz çıkaran veya herhangi bir sanayi ya da maden ocağı kurulamaz diyor. Ama bu madde değiştiriliyor. Bununla da yetinilmeyip 25 dönümün altındaki zeytinlikler zeytinlik olarak kabul edilmeyecek. Birer tesis olan zeytinlikler bu yolla yok edilecek. Zeytinlikler bir yılda yetişen bir tesis ya da tarımsal işletme değildir. Bunun için zeytinliklerimize sahip çıkmalıyız ve bu kanun değişikliğini istemediğimizi belirtmek durumundayız. Gaziantep, Türkiye’de zeytinlik bakımından 7. il konumundadır. Dünyada zeytin üretiminde ikinci ülke olmak isterken zeytin üreticiliğinin önü kapatılıyor. Zeytinliklerin yerine maden ocakları konulmamalı. Zeytinlikler zaten büyük bir madendir. Küçük çiftçiliği ortadan kaldırmaya yönelik bu kanun değişikliği hakkında vatandaşı bilgilendirmek istedik. Bu kapsamda köylere de broşürler gönderdik.”

“ÇİFTÇİLERİMİZ DEĞİŞİKLİKLERDEN HABERDAR OLMALI”
GGC’de düzenlenen basın toplantısında konuşan Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu Gaziantep Temsilcisi Karaca Bozgeyik ise, zeytinliklerin yok edilmesine karşı olduklarını belirterek, “Türkiye’nin temel taşlarından biri küçük çiftçilerdir. Bu kanun değişikliği ile Türkiye’nin küçük çiftçileri devreden çıkarılmak isteniyor. Küçük çiftçilerimizin bu yasa değişikliğinden bile haberi olduğunu düşünmüyoruz. Biz de çiftçilerimizin hakkını savunan ve kendilerine zarar verecek bu değişiklikleri onlara anlatan bir örgüt olarak üzerimize düşeni yapmak istedik. Küçük çiftçilerimizin kentlere işçi olarak gönderilip ellerindeki arazilerinin alınması yerine onları arazilerinde güçlendirerek üretim yapacak kanunlar hazırlanması gerekmektedir. Bu kapsamda çiftçilerimizin bu konuya eğilmelerini ve razı gelmedikleri kanun değişikliği konusunda bilinçli olmalarını istiyoruz” diye konuştu.

Kaynak: İHA