Merkel Borisov İle Görüştü

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Almanya'da bir süredir artan İslam karşıtlığı ile öne çıkan Pegida adlı oluşumun düzenlendiği gösterilerle ilgili olarak, ülkede gösteri düzenleme özgürlüğünün bulunduğuna dikkati çekerek, ''Ancak başka ülkelerden bize gelen insanlara nefret ve hakarete burada yer yok. O nedenle herkes bu işi başlatanlara karşı dikkatli olsun'' dedi.

Merkel, Bulgar mevkidaşı Boyko Borisov ile görüşmesinden sonra gazetecilerin sorularını yanıtladılar.
Bir gazetecinin Pegida'nın her hafta Dresden kentinde düzenlediği İslam karşıtı gösterilerini nasıl yorumladığını sorması üzerine Angela Merkel, ''Almanya'da gösteri özgürlüğü vardır ancak başka ülkelerden bize gelen insanlara nefret ve hakarete burada yer yok. O nedenle herkes bu işi başlatanlara karşı dikkatli olsun'' diye konuştu.

Almanya Şansölyesinin, Rusya'nın Güney Akım Projesi'ni iptal etmesine ilişkin açıklamasının hatırlatılması üzerine de ''Avrupa tarafından Güney Akım reddedilmedi aksine bu Rusya tarafından böyle yapıldı. Bence Rusya ile açıkça konuşarak bu tür işleri hukuk çerçevesinde geliştirmek gerekiyor'' ifadesini kullandı.
Merkel Rusya ile söz konusu akım projesiyle ilgili olarak 2006'da farklı ülkeler arasında karşılıklı bir anlaşma yapıldığını da vurgulayarak, bu konunun bu çerçevede ele alınması ve Rusya ile görüşülmesi gerektiğini kaydetti.

Bulgaristan Başbakanı Borisov da Bulgaristan'ın Güney Akım Projesi'ne ilgisinin devam ettiğini ve bu konuda AB'den destek beklediklerini kaydetti.

Borisov, ''Bulgaristan'ın Güney Akım Projesi'ne ilgisi sürüyor. Bu konuda AB'den destek bekliyoruz'' dedi.

Güney Akım Projesi'nin 2006'da imzalandığını ve imza tarafında Brüksel'in değil Bulgaristan'ın olduğuna dikkati çekerek, ''Şu anda hukuki problemlere kendimizi konsantre edeceğiz'' dedi.

Merkel ve kendisinin Rusya'nın projeyi iptal etmesiyle ilgili olarak hukuki bir yol izlemek konusunda hem fikir halinde olduklarını ifade eden Borisov,enerji güvenliği konusunun bu hafta Brüksel'de AB zirvesinde tartışılmasını istedi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye'ye 1 Aralık'ta yaptığı ziyarette AB'nin çıkardığı engeller nedeniyle Karadeniz üzerinden Bulgaristan'a ulaşacak Güney Akım Projesi'ni iptal ettiklerini duyurmuş ve bunun yerine Karadeniz'den Türkiye'ye yeni bir boru hattı inşa etmeyi önermişti.
Henüz proje aşamasında olan Trans Adriyatik Boru Hattı, Yunanistan'dan başlayıp önce Arnavutluk'a ardından İtalya'ya uzanıyor. Doğalgazın buradan diğer Avrupa ülkelerine taşınması hedefleniyor.
Kaynak: AA